Mario Knezović: Vrijeme je za novi album inspirisan našim životnim iskustvima

Jedan od najpopularnijih hercegovačkih bendova Zoster iza sebe ima veoma uspješnu godinu, a istim tempom planiraju nastaviti i u 2018. u koju su svirkom na javnom dočeku u rodnom Mostaru ušli radno. Nastavljaju klupskim nastupom kojim će posjetioce sarajevskog kluba Jazzbina počastiti u petak navečer.

205

“Tu ne može stati puno ljudi, manji prostor daje novu energiju i iziskuje drugačiji pristup. To smo mi, Zoster, a publika može očekivati standardni repertoar, nešto poput ‘the best ofa'”, rekao nam je frontmen Zostera Mario Knezović.

MARKETING

Dodaje kako su ovu svirku u Sarajevu davno dogovorili.

“Prije smo u Sarajevu svirali bezobrazno mnogo. Svaka dva-tri mjeseca je bilo previše, tako da ćemo sada u Sarajevu svirati dva puta godišnje kako ne bismo bili dosadni”, rekao je.

Ulazak u studio i novi album koji su najavljivali prošle godine još uvijek čekamo, a razlog je, priznaje Mario, to što im se teško pokrenuti.

“Vrijeme je da uradimo taj novi album, ali znaš kako ide, u februaru – bit će u augustu, u augustu – bit će u novembru, u novembru – bit će u januaru i tako. Ove godine će biti novi album. Mora biti. Imamo dosta materijala, samo treba vidjeti šta ćemo i napraviti koncepciju”, rekao je.

Otkriva nam kako je u novim tekstovima realnu sliku naše stvarnosti, kao i kritiku društva i politike, zamijenio svojim životnim iskustvima.

“Uostalom, nismo mi nikad kritikovali društvo na način na koji to rade naše kolege. Prije smo se više bavili tim, a sada raznim stvarima s kojima se suočavamo, s očinstvom, roditeljstvom, životnim iskustvima itd. Nije život samo pitanje hoće li biti plata i hoće li biti bolje kad ovi odu, a dođu neki bolji. To je predispozicija za jednu zajednicu formalnosti u današnjem svijetu, gdje je oku dostupno sve, a noga ti nigdje ne može kročiti. To ljude čini tjeskobnim”, rekao je.

Grupa Zoster je na inicijativu Marija Knezovića i Dražana Planinića nastala 2000. godine, kao posljedica “pada imuniteta društva”. Iako nema osjećaj da su već osamnaest godina na sceni, Mario naglašava da to nije mala stvar.

“Nije baš kao da je bilo jučer, ali skoro dvadeset godina zvuči baš debelo. Kad neko odrobija dvadeset godina to nije mala stvar, mada mi nismo robijali, nego smo sretni što smo radili i što i sada radimo ono što smo htjeli”, rekao je.

Smatra da je muzička scena na našim prostorima trenutno dobra, no ipak najviše sluša radio.

“Najdraži mi je radio jer me uvijek iznenadi, a ako je nešto ili neko bezveze, istrpim tri minute ili prebacim na drugu stanicu”, rekao je.

Prije tri godine Mario je postao otac blizankinja Marle i Vide kojima je trenutno najviše posvećen.

“Djeca rastu nevjerovatno brzo i onda odoše. Uzme ih škola, firma, država, sistem… Zato mi nije žao što s njima provodim vrijeme. Zna biti zahtjevno i naporno, ali je to vrijeme koje je nepovratno i najkvalitetnije provedeno vrijeme. Uostalom, kad ću biti s njima ako ne sad?”, rekao je Mario na kraju razgovora.

klix.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara