Naslovnica Preporuka Marko Kalajan...

Marko Kalajanović, bariton kojeg ćemo u Sarajevu slušati u premijeri “Seviljskog berberina”

11

Marko Kalajanović jedan je od najpoznatijih baritona mlađe generacije i prvak Opere Narodnog pozorišta Sarajevo, kojeg ćemo 6. decembra u ulozi Figara slušati u dugo očekivanoj premijeri opere “Seviljski berberin” Gioachinija Rossinija.

Sarajevska publika davno je upoznala Marka, Beograđanina koji je na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo iznio brojne uloge. Za Klix.ba je govorio na pauzi između proba “Seviljskog berberina” koje, kaže nam, protiču dobro.

“Mogu vam reći da se prilično zabavljamo”, rekao nam je Marko uz osmijeh.

O zahtjevnoj ulozi Figara

Najpopularnija komična opera svih vremena od 6. decembra će biti dio redovnog repertoara Narodnog pozorišta Sarajevo, a Marku je pripala uloga Figara, jedna od najzahtjevnijih operskih uloga.

“Uloga Figara je prekrasna. Prije svega je vrcava i zabavna. Nadam se da će publika uživati u mojoj interpretaciji koliko ja uživam u njenom izvođenju”, rekao je.

Nesumnjivo je da će ovom izazovnom ulogom Marko pokazati svoj vokalni i glumački maksimum. Kaže nam kako nestrpljivo iščekuje premijeru, odnosno priliku da ovu ulogu podijeli s vjernom publikom Narodnog pozorišta Sarajevo.

“Izazov je veliki. Upravo onako kako ste rekli, ovo je jedna od najzahtjevnijih i najvažnijih uloga kompletnog baritonskog faha. Dobro je pjevaju samo pravi znalci operske tehnike i Belkanta. Zadovoljstvo da se s njom uhvatim ukoštac je više nego velika, ali što je navažnije predstavlja mi neizmjerno zadovoljstvo”, rekao je iskreno.

Od Beograda do Sarajeva

Marko je diplomirao i specijalizirao operu na beogradskoj Akademiji lepih umetnosti, u klasi profesorice Radmile Bakočević. Osim u Narodnom pozorištu Sarajevo, nastupao je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu i Slovenskom narodnom gledališču u Mariboru gdje je odigrao prve baritonske uloge.

“U ovu umjetnost me je dovela sudbina, a kroz nju me vodi najiskrenija, predana i teško opisiva ljubav. Opera se ne pjeva, ona se voli”, poručio je Marko.

Dobitnik je brojnih nagrada, a u svojoj bogatoj karijeri održao je i veliki broj solističkih koncerata i nastupao na muzičkim festivalima u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Sloveniji, Crnoj Gori, Grčkoj, Njemačkoj, Italiji, Estoniji, Bjelorusiji i Japanu. Iako je mogao birati gdje će raditi i živjeti, u konačnici je odabrao Sarajevo.

“Sarajevo je moj izbor zbog ljubavi, poštovanja i prekrasnog odnosa koji sam gostujući godinama u ovom gradu izgradio, kako s Narodnim pozorištem Sarajevo, tako i prije svega sa sarajevskom publikom. Ta ljubav se zajednički gradila i zahvaljujući njoj sam prije nekoliko godina potpisao ugovor Prvaka opere NPS i sada sam tu”, rekao je.

Izvrstan ansambl Opere Narodnog pozorišta s izvrsnim solistima i horom naporno je radio u proteklom periodu, a rezultat su četiri nova naslova na redovnom repertoaru. No, ipak je stanje u ovoj umjetnosti daleko od idealnog.

“Stanje u opernoj umjetnosti, ako pogledamo čitavu planetu, nije na zavidnom nivou. Najiskrenije se nadam da ćemo kao zemlja uspjeti sačuvati odanost prema ovoj umjetnosti i da ćemo na pravi način da je njegujemo u narednim godinama, jer jednu zemlju, u umjetničko-kulturološkom smislu prije svega predstavlja nacionalni operski teatar”, poručio je Marko.

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.