Maroko spriječio tri broda sa 117 migranata da otplove prema Evropi

34

Marokanske vlasti saopćile su danas da su spriječile brodove u kojima se nalazilo 117 podsaharskih migranata da pređu u Evropu i uhapsile su 40 osoba koje su pokušale da pređu ogradu u španskoj severnoafričkoj enklavi Melilji.

Neimenovani marokanski vojni zvaničnik izjavio je za AP da je mornarica spriječila tri broda da otplove u subotu preko Mediterana. Za sada se ne zna gdje su odvedeni migranti koji su se nalazili u brodovima.

U međuvremenu, neimenovani policijski službenik u sjevernom marokanskom gradu Nadoru izjavio je da je u nedjelju uhapšeno 40 migranata dok su pokušavali da provale žičanu ogradu u Melilji.

Druga grupa od 52 migranta uspela je da pređe u Španiju. Marokanske vlasti ocijenile su to najvećim pokušajem prelaska granice u Melilju od oktobra.

U sukobima je povrijeđeno sedam pripadnika sigurnosti i dva migranta i oni su prebačeni u provincijsku bolnicu Nador, rekao je zvaničnik.

Marokanske vlasti posljednjih mjeseci pojačavaju sigurnost protiv migranata, nakon što je Španija prošle godine postala vodeća ulazna tačka za migraciju u Evropu. Pritisak migranata također raste tokom proljetnih i ljetnih mjeseci.

Najmanje 250 migranata uhapšeno u Nadoru ili dok je prošlog mjeseca pokušalo prijeći morem, navodi marokanska udruga za ljudska prava.

Dolasci migranata u Španiju prošle godine nadmašili su one u Italiju i Grčku. Oko 60.000 migranata stiglo je u Španiju, gotovo svi su stigli preko mora, nakon čega su EU i Španija povećale pomoć i saradnju s marokanskim vlastima.

AP prenosi, pozivajući se na držanu novinsku agenciju Libana, da se u ponedjeljak prevrnuo ribarski brod dok je ilegalno prevezao osam sirijskih izbjeglica na mediteranski otok Kipar. U izvještaju se navodi da je Libanska mornarica privela tri Sirijca kad su se vratili na obalu i da je preostalih pet nestalo. Liban je domaćin najvećem broju izbjeglica po glavi stanovnika na svijetu, s oko jedan milion Sirijaca.

Ukupno gledajući, protok migranata u Evropu je pao od 2015., kada je na kontinent ušlo čak jedan milion migranata.

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba

Komentari

komentara