Maserati se “razvodi” od Ferrarija

155

Maserati je odlučio ići svojim putem. Maserati i Ferrari već godinama surađuju, a plod njihove saradnje se mogao vidjeti i čuti ispod poklopca motora.

MARKETING

Slavna italijanska kompanija je proživljavala i bolje dane, a sada bi mogla biti egzistencijalno ugrožena. Naime, Maseratijeve modele mnogi vole i zbog onog što imaju ispod poklopca, Ferrarijevog motora.

Saradnja se uskoro bliži kraju, a to znači kako Maseratijevi modeli više neće imati 3.0 V6 i 3.8 V8 motore.

Kako javlja Automotive News Europe, Maserati će ponuditi svoje motore.

I to ne bi bilo ništa strašno da iz igre nije izbačen koncept V8 motora. Plan razvoja ide u smjeru 3.0 V6 motora i, pazite sad ovo, 2.0 četiri cilindraša. Time će se smanjiti emisija štetnih gasova, kao i potrošnja goriva.

A to vjerovatno nije bitno ni jednom vlasniku Maseratija.

Stoga će novi modeli, i to GranCabrio, GranTurismo i novi SUV imati 3.0 V6 snažan preko 520 KS. Isti izvor će dobiti i nadolazeći MC20 sa središnje postavljenim motorom. Naravno, predviđa se i elektrifikovana izvedba šestaka, a s tehničke strane poznato je da će koristiti Turbulent Jet Ignition tehnologiju iz Formule 1, a koja u bolidima omogućava podizanje efikasnosti motora na nevjerojatnih 50%. Radi se o sastavu izgaranja sa sklopom pretkomore s brizgaljkom za direktno ubrizgavanje male količine goriva.

Završićemo s gorkim okusom i dotaknuti se 2.0 motora. Četiricilindraš dolazi iz ponude Jeepa i Alfe u čijim modelima daje 275 KS. U Maseratijevom Ghibliju će razvijati i više, u formi 48V hibrida.

Više informacija znaće se polovinom jula.

 

Visoko.co.ba/nezavisne.com

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.