Naslovnica Lokalne Teme Pozitivno Visoko Matematička e...

Matematička ekipa BiH na olimpijadi u Grčkoj: Za Visočane Borisa Stankovića i Naidu Purišević srebro

240

Matematička ekipa Bosne i Hercegovine, koja je proteklih dana učestvovala na 22. Juniorskoj balkanskoj matematičkoj olimpijadi, na grčkom otoku Rodos, u našu zemlju se vraća sa tri medalje.

Srebrena odličja osvojili su sjajni Visočani Boris Stanković (34 boda) i Naida Purišević (20 bodova), dok je Esma Mašič stigla do bronzane medalje (10 bodova). Do odličja nisu uspjeli stići ostali članovi tima Marko Vučić (6 bodova), Filip Lalović (6 bodova) i Tadija Matić (4 boda), a Borisa Stankovića su svega dva boda dijelila od najsjajnijeg odličja na ovom prestižnom takmičenju, na kojem je učestvovalo ukupno 65 takmičara iz Albanije, Bugarske, Grčke, Kipra, Makedonije, Moldavije, Rumunije, Srbije, Turske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Bitno je pomenuti da su našu ekipu u Grčkoj predvodili Azur Đonlagić sa Prirodno – matematičkog fakulteta u Tuzli, te nastavnik Nenad Pejović iz Osnovne škole „Sveti Sava“ u Istočnom Sarajevu. Ovim rezultatom naša selekcija je nastavila sa odličnim rezultatima i žetvom medalja sa međunarodnih matematičkih takmičenja.

 

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.