Matthew Palmer i prije dolaska razbudio bh. lidere

189

Američki izaslanik za izbornu reformu Matthew Palmer ponovo je u Bosni i Hercegovini. Opet uz pojačanje Evropske unije. U našu zemlju stigla je i Angelina Eichhorst. Iako dolaze u jeku najdublje političke krize, odnosno priča o rušenju ustavno-pravnog poretka i blokada državne vlasti, ove teme ovaj put u sjeni. Prioritet je reforma Izbornog zakona.

Prilikom posljednje posjete Matthewa Palmera našoj zemlji svi smo imali velika očekivanja da Palmer dolazi sa paketom reformi, da će pod pritiskom međunarodne zajednice doći nekako do kompromisa među domaćim liderima i da ćemo naprasno dobiti tu dugo očekivanu reformu Izbornog zakona. No, Palmer i došao i otišao praznog papira, tako da ovog puta nećemo prejudicirati i imati velika očekivanja. Od njegovog odlaska u našoj zemlji se nije mnogo toga promijenilo. Istina, mnogo su intenzivnije tenzije, prijetnje rušenjem ustavno-pravnog poretka. Nakratko smo deblokirali, ali i nastavili dalje sa blokadom u državnim institucijama.

Ali, kako sada stvari stoje, nešto se promijenilo u planovima Amerike. Palmer, istina, dolazi sa istim planom kada govorimo o izbornim reformama i brisanju etničke odrednice u izborima za članove Predsjedništva BiH i za članove Doma naroda, no ovog puta, prilikom ove posjete odlučio je da razdvoji te dvije stvari i stavi prioritet na Predsjedništvo BiH. Bar je tako izjavio jučer tokom posjete službenom Zagrebu i razgovoru sa premijerom Plenkovićem o izbornim reformama u BiH.

Istina, nisu ni sjeli s Palmerom za sto a već su mnogi nezadovoljni i zatečeni njegovom izjavom. U SDA smatraju ovaj prijedlog jednostranim i neizbalansiranim. Kažu da izlazi u susret HDZ-u. Sličnog stava su i u Našoj stranci. Državni zastupnik Damir Arnaut je u gostovanju u našem programu rekao da je zatečen izjavom Palmera i da reformom samo Predsjedništva, bez Doma naroda, ne dolazi do provedbe presude Sejdić-Finci, a na kojoj, između ostalog, međunarodna zajednica insistira.

Zastupnik SDP-a u državnom parlamentu Saša Magazinović je rekao čak da je besmisleno govoriti o reformama Izbornog zakona dok su nam državne institucije blokirane. U toku dana stigao je prijedlog predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji je poslan na sve adrese probosanskih stranaka koje imaju svoje zastupnike u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Sudeći po svemu što smo čuli tokom dana i po reakcijama koje su pristizale, probosanske stranke nisu za parcijalnu reformu. Ona ne dolazi u obzir. Vidjet ćemo kako će reagirati na prijedlog koji je stigao iz SDA, ali se mora naglasiti da je zaista nemoguće govoriti o bilo kakvoj reformi unutar državnog parlamenta s obzirom na situaciju koju trenutno imamo. Svjedočili smo tome i jučer prilikom sjednice Zastupničkog doma, gdje smo vidjeli da se većina mijenja iz trena u tren, od tačke do tačke, da na sjednicu parlamentarci ulaze i izlaze kako žele, ali svjedočili smo i već 12 godina, koliko pokušavamo doći do te izmjene Izbornog zakona, nema zajedničkog ni čvrstog stava, kompromisa o tome.

Matthew Palmer je uoči dolaska u BiH je rekao “da će SAD jako gurati taj plan, ali da se neće služiti politikom mrkve i batine”, a zaista bez mrkve i batine teško da će Palmer otići iz BiH zadovoljan. Činjenica je da su ove dvije stvari koje on traži ne mogu proći bez usvajanja izmjena Izbronog zakona koje se odnose na Predsjedništvo BiH, a tek poslije izmjene koje se tiču Doma naroda. To je naprosto nemoguće ako uzmemo u obzir nepovjerenje koje vlada među parlamentarnim strankama i činjenica je da, dokle god je na sceni političko licemjerje, ne možemo očekivati zajednički stav o izmjenama Izbornog zakona. A ishod ćemo svakako saznati tek u petak kada su i Palmer i Eichhorst odlučili obratiti se javnosti nakon svih ovih pregovora i razgovora koji počinju već ujutru.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.