Naslovnica Svijet Evropa May pozvala E...

May pozvala Erdogana da poštuje ljudska prava, on odgovorio da novinare hapsi zbog kriminala

Premijerka Velike Britanije Theresa May izjavila je da je Velika Britanija iskren prijatelj Turske, ali je pozvala turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da podrži demokratiju i ljudska prava.

44

Erdogan je tokom zajedničke konferencije za novinare sa May izjavio da su novinari u Turskoj zatvoreni zbog navodnih veza sa kriminalnim i terorističkim aktivnostima.

“Ne mora da znači da im je sve dozvoljeno, samo zato što posjeduju novinarsku karticu. Terorista ne može biti novinar”, rekao je Erdogan.

May je istakla da se Turska suočava sa “ogromnim pritiskom još od propalog puča 2016. godine, nestabilnošću preko granice sa Sirijom i sa kurdskim terorizmom”, ali i da je važno da članica NATO-a “ne izgubi vrijednosti iz vidokruga u pokušajima da se odbrani”.

“Zato sam danas naglasila predsjedniku Erdoganu da želimo da vidimo podršku demokratskim vrijednostima i međunarodnim ljudskim pravima”, zaključila je Mejova.

Erdogan i May su se sastali posljednjeg dana posjete turskog predsjednika Londonu, tokom koje se sastao i sa britanskom kraljicom Elizabethom II.

Posjeta turskog predsjednika izazvala je proteste kurdskih aktivista, kao i aktivista grupa za ljudska prava, koji su se pred sastanak okupili ispred kancelarije britanske premijerke.

Među učesnicima protesta u Londonu nalazili su se i grupe novinara, koje su pozivale na oslobađanje zaposenih u medijima koji su uhapšeni u Turskoj.

Vlada turskog predsjednika uhapsila je više od 50.000 ljudi nakon neuspjelog vojnog puča u julu 2016. godine, a oko 38.000 njih se dalje nalazi iza rešetaka zbog navodne povezanosti sa islamskim klerikom Fetulahom Gulenom, kojeg Ankara smatra najodgovornijim za vojni puč. Pod istim optužbama, iz državnog sektora u Turskoj otpušteno je više od 110.000 zaposlenih.

Turska je ključni partner Velike Britanije u borbi protiv militanata IDIL-a, a London želi i da ojača trgovinske veze sa Ankarom, nakon što Britanija napusti EU 2019. godine.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.