Međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenic: I u Beču je organiziran Marš mira

120

Povodom 25. Međunarodnog dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici i u Beču je organiziran Marš mira.

MARKETING

Marš je počeo na Trgu ljudskih prava i završio na Trgu heroja, gdje se održao javni skup. Na skupu su govorili i video-porukama se obratili Georg Niedermühlbichler, člana pokrajinskog parlamenta i gradskog vijeća grada Beča, Alma Zadić, ministrica pravde Republike Austrije, Kemal Kozarić, ambasadora Bosne i Hercegovine u Austriji…

Nekoliko stotina Bosanaca i Hercegovaca na ovaj način pokazali su da nisu zaboravili žrtve genocida u Srebrenici.

Genocid u Srebrenici je bio ratni zločin počinjen u toku rata protiv Bosne i Hercegovine, koji su sudovi UN-a klasificirali kao genocid prema Konvenciji o sprečavanju i kažnjavanju genocida. U julu 1995. godine ubijeno je preko 8.370 Bošnjaka – uglavnom muškaraca i dječaka u dobi od 12 do 77 godina. Genocid se provlačio nekoliko dana i proširivao se na mnoštvo mjesta zločina u okolini Srebrenice. Počinioci su u masovne grobnice zakopali hiljade tijela.

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.