Medresa “Osman ef. Redžović”: Održana “Sedmica bosanske kulture”

259

Medresa “Osman ef. Redžović” iz Velikog Čajna kod Visokog već tradicionalno organizuje kulturno-vjersko-sportsku manifestaciju “Sedmicu bosanske kulture”. Manifestacija je zamišljena kao podrška obilježavanju Dana državnosti BiH, a svojim raznovrsnim sadržajima taj događaj podiže na još viši nivo.

U sklopu ovogodišnje manifestacije u amfiteatru Medrese održana je i svečana akademija, na kojoj se prisutnim gostima, profesorima i učenicima obratio direktor Dženan Handžić, a u sklopu iste upriličena je priredba te prezentacija rezultata dosadašnjih istraživanja na srednjovjekovnoj utvrdi Čajangrad.

Jedan od sadržaja “Sedmice bosanske kulture” bilo je tradicionalno takmičenje u učenju Kur’ana Časnog. Kao i do sada, učenici su se takmičili u dvije kategorije, tilawet sa tengimom i hifz određenih sura iz 28. džuza, a najbolji su biliEldžad Lužić i Ajdin Dervić, obojica učenici IIIa razreda. Također, održana je i promocija knjige “Kad sam bio hodža”, autora Damira Ovčine iz Sarajeva, romana koji govori oopsadi i životu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Samo predstavljanje knjige je bilo, kako je i sam autor rekao, zaista neobičeno. Učenici Medrese su čitali određene dijelove knjige, od početka do kraja, tako da su prisutni, prije obraćanja samog autora, stekli određena saznanja o samoj radnji ovog izvrsnog romana.

Kada je sportski aspekt manifestacije u pitanju, u sportskoj sali Medrese održan je tradicionalni turnir u futsalu za učenike osnovnih škola sa područja Visokog i Breze. Oko stotinu učesnika iz sedam osnovnih škola takmičilo se za titulu pobjednika, a prvo mjesto su osvojili učenici OŠ “Musa Ćazim Ćatić” iz Velikog Čajna.

Neven Krajišnik / Visoko.co.ba

 

(N.K.)

Komentari

komentara