Mehmedović: Država BiH se zbog pravnog vakuuma igra sa životom Abu Hamze

390

U zgradi Parlamentarne skupštine BiH počela je sjednica Predstavničkog doma, a s obzirom da je ovo prva sjednica u ovom mjesecu, odmah na početku poslanici direktno postavljaju pitanja Vijeću ministara,  a oni su dužni odmah odgovarati, javlja reporter bh. novinske agencije Patria.

MARKETING

Na samom početku Šemsudin Mehmedović poslanik SDA napomenuo je da još nikada nije dobio usmeni odgovor od Ministarstva sigurnosti na pitanje šta se dešava sa licem koje u Imigracionom centru držimo već sedam godina.

Podsjećamo, Mehemedović je prvobitno dobio odgovor, a s obzirom da je pogriješio u jednom slovu ime Sirijca Imad al-Husina, poznatijeg kao Abu Hamza, Ministarstvo mu je kazalo da takvo lice ne postoji. Mehmedović je to nazvao neodgovornim, a onda je predstavnik Ministarstva sigurnosti usmeno odgovorio Mehmedoviću.

– Imad al-Husin (Abu Hamza) pravosnažnim odlukama izgubio je državljanstvo BiH, pravo na privremeni boravak u BiH te je dobio dobrovoljni rok za iseljenje, a lice to nikad nije napravilo. Radi se o strancu za kojeg je utvrđeno od strane OSA-e da je prijetnja po nacionalnu sigurnost. Vaše pitanje se referiralo da li postoje zloupotrebe i da li postoji kršenje ljudskih prava. Obzirom da Ministarstvo sigurnosti ne predlaže zakone OSA-i mi nismo nadležni odgovarati na ovo pitanje. Ovo lice je pod mjerama nadzora, koje nije vremenski limitirano – kazali su iz Ministarstva sigurnosti.

Mehmedović je nakon toga, zatražio i napismeno ovakav odgovor kazavši da se „BiH u pravnom vakuumu igra sa životom čovjeka.“

I Mirsad Đonlagić poslanik SBB-a postavio je zanimljivo pitanje, a koje se odnosi na ono kako se auta pod pratnjom ponašaju na cesti.

– Svi mi znamo da su ceste u BiH jako opasne, a onda imamo veliki broj vozila pod pratnjom i često čujemo „skloni se u stranu odmakni se od kolone.“ Dobili smo informaciju od jedne službenice iz Parlamenta da se i u toku noći ispred brojnih klubova ovakva auta pojavljuju. Stoga, mi zahtijevamo odogovor s koliko auta raspolaže Predsjedništvo, Vijeće ministara i Parlamentarna skupština BiH. Koliko je koštala njihova nabavka, ko im daje naloge za nabavku, naloge za pratnju i kojim propisom je to uređeno – istakao je Đonlagić.

Šefik Džaferović, predsjedavajući Doma, zatražio je od nadležnih službi da dostave odgovor na ovo pitanje jer poslanici imaju pravo znati odgovor na ovako važno pitanje.

Komentari

komentara