Meksiko stvara bazu podataka o masovnim grobnicama

60

Meksiko je saopštio da će kreirati bazu podataka sa svim masovnim grobnicama otkrivenih posljednjih godina, tokom talasa nasilja narkokartela.

MARKETING

Predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador naveo je juče da je broj ilegalnih grobnica koje iskopavaju kriminalne grupe porastao više puta tokom tog “veoma tužnog perioda za Meksiko”.

On je kritikovao svoje prethodnike zbog tog “naslijeđa”, posljedice prije svega vojne ofanzive protiv šverca droge pokrenute 2006., koju je pratio porast nasilja u cijeloj zemlji.

“Treba da informišemo javnost o ilegalnim grobnicama. Iako je to bolno, treba da znamo šta se zaista desilo i šta se, nažalost, i dalje dešava”, rekao je Obrador tokom redovne konferencije za medije.

Zamjenik ministra unutrašnjih poslova Alejandro Encinas precizirao je da će u bazi biti podaci o grobnicama otkrivenih u posljednjih 20 godina.

Do sada je postojao samo registar Nacionalne komisije za ljudska prava, u koji je od 2007. do 2016. upisano 855 masovnih grobnica s 1.548 tijela u njima.

Encinas je, međutim, rekao da nezavisna istraživanja pokazuju da je taj broj mnogo veći. Novinarska istraga je ustanovila postojanje 1.978 grobnica s ukupno 2.884 tijela.

“Prioritet je da se leševi tretiraju s dostojanstvom, identifikuju i predaju porodicama”, naveo je Encinas.

Prema podacima meksičkih vlasti, u toj zemlji se kao nestalo vodi više od 40.000 ljudi, a od 2006. je zabilježeno više od 250.000 ubistava.

Predsjednik Obrador je obećao novu strategiju u borbi protiv nasilja, prije svega formiranjem Nacionalne garde od 80.000 ljudi. Međutim, njegova odluka da na čelo te formacije stavi vojnika izazvala je oštre kritike.

federalna.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara