Mektić saslušan u Tužilaštvu BiH

58

Ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić jutros je saslušan u državnom Tužilaštvu, a zbog navoda koje je iznio o vrbovanju pripadnika selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH. Ministar ostaje pri svojim navodima i kaže da sigurnosne agencije u BiH nemaju povjerenja u Tužilaštvo BiH. Državno Tužilaštvo jučer je formiralo predmet o djelovanju hrvatskih diplomata i obavještajaca u BiH, a vezano za navode ministra Mektića.

Tužilaštvo BiH je radilo zlonamjerno i tendeciozno i nije im cilj bio da se otkrije pozadina, šta se sve dešavalo, rekao je ministar Mektić nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH. Nije mu jasno zašto Milorad Dodik nije pozvan u Tužilaštvo BiH kada je prije izbora izjavio da je u BiH stiglo 40 britanskih obavještajaca kako bi prekrojili izbornu volju BiH.

“Ja sam jučer potvrdio jednu legalnu, legitimnu aktivnost naših agencija jutros sam u devet bio ovdje sa pitanjima što je more slano, što je nebo plavo. Pitali me otkud mi ta informacija i šta znam o toj informaciji. Ja sam kazao da sam ja ministar sigurnosti BiH, da redovno održavam sastanke sa direktorima bezbjednosnih agencija i da tu posebno razmjenjujemo informacije ali poseban prioritet je ugrožavanje ustavnog poretka BiH”, kazao je ministar Mektić.

Prema riječima Mektića, Tužilaštvo BiH smatra da je glavni problem što ministar bezbjednosti ovu informaciju nije njima dostavio. Definitivno suština nije da se otkrije šta se dešavalo, kaže Mektić. Državni ministar je naglasio i da sigurnosni sektor nema povjerenje u Tužilaštvo BiH i u glavnog tužioca.

“Ovdje je suština da se zaštite prijateljsko rodbinski odnosi između pojedinih tužilaca i aktera ove priče. rez Ono sve što sam rekao ja potvrđujem”, dodao je Mektić.

U okviru predmeta biće ispitane sve osobe koje su iznosile navode i saznanja o ovim aktivnostima, juče je potvrđeno iz Tužilaštva.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet da bi bile utvrđene sve okolnosti i navodi izneseni u medijima o obavještajcima iz Hrvatske, koji su navodno vrbovali pripadnike selefijskog pokreta za krijumčarenje naoružanja u BiH.

Sigurnosna agencija Hrvatske odbacila je te tvrdnje.

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba

Komentari

komentara