Naslovnica BiH Mektić upozor...

  Mektić upozorio na mogućnost priliva većeg broja migranata

  22

  Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je danas kako se u Grčkoj nalazi blizu 70.000 migranata, koji se kreću prema zemljama Evropske unije, te kako postoji mogućnost da veći broj tih ljudi odabere rutu preko zapadnog Balkana.

  Mektić je novinarima kazao kako je to izazvalo zabrinutost predstavnika vlasti u BiH, koji su fokusirani na tri ključne stvari – kako što bolje i efikasnije zaštititi granicu u jugoistočnom dijelu zemlje, gdje migranti ulaze u BiH i kako osigurati korektan i human tretman migranata koji su ušli u BiH, te kako na najbolji način upravljati sigurnosnom situacijom na tom planu.

  Upozorio je na veliki broj migranata koji se nalaze u Grčkoj, navodeći kako je dnevni priliv migranata iz Turske u Grčku blizu 300 osoba, što bi moglo dovesti do ozbiljnih problema, te da su u iznalaženje odgovarajućih rješenja u BiH uključene sve institucije državnog, entitetskog i kantonalnog nivoa.

  Istovremeno, ministar Mektić je potvrdio informaciju Sužbe za poslove sa strancima BiH koja je danas objavila kako je u prva dva mjeseca 2019. godine na području Bihaća i Sarajeva locirala i pod nadzor u Imigracioni centar u Istočnom Sarajevu smjestila šest migranata porijeklom iz Afganistana, od kojih se pet dovodi u vezu s međunarodnim terorizmom, dok se šesti migrant dovodi u vezu s krijumčarenjem migranata i organiziranim kriminalom.

  Dodao je kako se u tom kontekstu provjeravaju druge činjenice i okolnosti, na temelju čega će biti donijeta odgovarajuća odluka.

  Iz Unsko-sanskog kantona ostaju pri zahtjevima da nadležnost nad migrantskim centrima u tom kantonu preuzme Ministarstvo sigurnosti BiH. Ukoliko do toga ne dođe kako je najavio Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova USK Vlada ovog kantona biće tolerantna prema migrantima sa djecom u centrima Đački dom Borići i Sedra, a centri Miral i Bira biće zatvoreni.

   

   

  Visoko.co.ba/Federalna.ba/Fena

   

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.