Naslovnica Svijet Daleki istok Merkel i Xi p...

Merkel i Xi pozvali na ‘novu eru’ unapređenja odnosa Njemačke i Kine

Kineski predsjednik Xi Jinping poručio je u četvrtak gostujućoj njemačkoj kancelarki Angeli Merkel da će Kina sarađivati s Njemačkom na unapređenju bilateralnih odnosa na viši nivo.

29

Xi je pozdravio Merkel tokom njene jedanaeste posjete Kini, hvaleći veliki značaj koji ona pridaje bilateralnim vezama.

Otkako su dvije zemlje pokrenulo sveobuhvatno strateško partnerstvo u 2014., bilateralni odnosi značajno su se poboljšali, uz saradnju koja je dostigla nivo bez presedana, naglasio je Xi.

Kazao je da Kina i Njemačka moraju postaviti primjer obostrano korisne saradnje na promiviranju kinesko-evropskih veza, nove vrste međunarodnih odnosa i prevazilaženja ideoloških razlika.

Merkel je izjavila da ima zadovoljstvo da posjeti Kinu brzo nakon reizbora za njemačku kancelarku u martu.

Izražavajući slaganje s Xijevim izjavama o njemačko-kineskim vezama, Merkel je kazala da je Kina bitna članica međunarodne zajednice i značajan trgovinski partner Njemačke.

– Dok njemačko-kineski odnosi ulaze u novu eru, Njemačka je spremna da iskoristi nove prilike koje pružaju kineske reforme i da proširi sadnju na polju trgovine i ulaganja, kao i kulturne i razmjene ljudi – kazala je.

Govoreći o evropskim integracijama, Xi je izjavio da je Kina uvijek podržavala Evropu u njenom izboru da krene putem integracije, dodajući kako se nada da će EU održati jedinstvo, stabilnost, otvorenost i prosperitet.

– Kina je spremna da sarađuje s evropskom stranom na zalaganju za multilateralizam i za stabilnu međunarodnu političku situaciju – kazao je Xi.

Merkel je izjavila da, zbog činjenice da se međunarodna situacija značajno promijenila, Njemačka i Kina moraju ojačati komunikaciju i saradnju u međunarodnim pitanjima, i osnažiti koordinaciju unutar multilateralnih okvira kao što je  G20.

Naglasila je da Njemačka podržava evropsko-kinesku saradnju.

Dvoje čelnika također je razmijenilo mišljenja o međunarodnoj trgovini, iranskom nuklearnom sporazumu i o drugim temama od zajedničke brige, prenosi Xinhua.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.