Merkel pozvala na mirno rješenje sukoba oko Nagorno Karabaha

105
Njemačka kancelarka Angela Merkel u petak je zatražila od Armenije i Azerbejdžana da pronađu miroljubivo rješenje dugotrajnog teritorijalnog spora između dviju bivših sovjetskih republika oko regije Nagorni Karabah.

“Bitno je da se taj sukob riješi na miroljubiv način”, izjavila je Merkel na konferenciji za novinare u Jerevanu, drugog dana svoje regionalne turneje po južnom Kavkazu.

MARKETING

“Njemačka je spremna da da svoj doprinos mirnom rješenju višedecenijskog sukoba”, dodala je.

Baku i Jerevan još su u sporu, a česte razmjene vatre duž nemirne linije fronta skoro su prerasle u otvoreni rat 2016. godine.

Karabah je pod armenskom kontrolom otkako su ga armenske trupe zauzele u ratu početkom 1990-ih godina nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Međunarodna zajednica još smatra Nagorno Karabah dijelom Azerbejdžana i nijedna zemlja nije priznala tu regiju kao nezavisnu državu.

Energentima bogati Azerbejdžan, čija ulaganja u vojsku nadmašuju armenski kompletni državni budžet, u više je navrata prijetio da će vratiti otcijepljenu regiju silom.

Armenija, koja je u vojnom savezništvu s Rusijom, tvrdi da će se suprotstaviti svakoj vojnoj ofanzivi Azerbejdžana.

U subotu će Merkel otputovati u Azerbejdžan, gdje se očekuje da će raspravljati o energetskoj saradnji s naftom bogatom kaspijskom zemljom koja se smatra alternativom ruskom snabdijevanju Evrope prirodnim gasom i naftom.

Ona je doputovala u Jerevan iz Gruzije, gdje je osudila rusko vojno prisustvo u regijama Abhaziji i Južnoj Osetiji kao “okupaciju 20 posto gruzijske teritorije i veliku nepravdu”, prenosi agencija AFP.

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara