Naslovnica Svijet Regija Mesić: U Make...

Mesić: U Makedoniji vlada građanski koncept države, a nijedna etnička skupina nije zapostavljena

Politika sadašnje makedonske Vlade vodi se pod geslom „Vlada za građane“ i „jedno društvo za sve“ i tu vidim da dominira građanski koncept države. Makedonija je multietnička država i tu je vrlo važno da se uspostavi međuetnički balans i harmonija suživota gdje se nijedna etnička zajednica ne smije osjećati niti biti zapostavljena, niti biti privilegirana.

44

U tome je sadašnja Vlada Republike Makedonije, mora se priznati, postigla značajan iskorak i napredak, kazao je za albansku agenciju Zhurnal nekadašnji predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić.

On je govoreći o albanskom faktoru u Mekedonji naveo da je on sastavni dio institucija Republike Makedonije tako i Vlade.

“Kako pratim situaciju, vidim da albanski političari u Makedoniji igraju konstruktivnu ulogu kada se radi o pregovorima sa Grčkom. Kao što mogu primijetiti o pitanjima oko spora oko imena na neki način je uključen i vicepremijer Bujar Osmani. Ako se dobro sjećam on je u vezi toga pitanja nekoliko puta posjetio i Atenu. Sadašnja makedonska Vlada predvođena premijerom Zoranom Zaevim šalje pozitivan signal susjedima, regionu i općenito međunarodnoj zajednici”, rekao je Mesić prenose Vijesti.ba.

Govoreći o sporenju između Makedonije i Grčke u vezi imena Makedonije, Mesić je naveo da je problem koji Grčka ima sa ustavnim imenom Republike Makedonije traje već predugo.

“Uvijek je dobro kada dvije države razgovaraju. Problem koji Grčka ima sa ustavnim imenom Republike Makedonije traje već predugo. Imajući u vidu dešavanja na globalnom nivou, smatram da su međususjedski i regionalni odnosi ključni za stabilnost unutar države ali i za regionalnu stabilnost. Rješenje je prema informacijama službenog Skopja i službene Atine vrlo blizu. Pri tome je važno da postoji snažna podrška međunarodne zajednice, da se to pitanje riješi i rješenje bude prihvatljivo za obje strane. Iskreno se nadam da će biti riješeno, jer to je dobro za obje zemlje, ali i za sam region, koji mora ići naprijed ka euroatlantskim integracijama”, rekao je Mesić.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.