Meteorit koji je pao u Veliku Britaniju star je 4,5 milijardi godina

62

Rijetki meteorit koji je pao u Veliku Britaniju ranije ove godine, mogao bi kriti tajne života na Zemlji. Analize su pokazale da potiče od nastanka Solarnog sistema prije 4,5 milijardi godina.

MARKETING

Meteorit je nazvan Winchcombe, a ponađen je u Glochestershireu. Radi se o veoma rijetkom tipu meteorita pod nazivom ugljični hondrit, koji je bogat vodom i organskom materijom jer je zadržao hemijski sastav još od formiranja Solarnog sistema.

Winchcombe je prvi meteorit koji je pronađen u Velikoj Britaniji u posljednjih 30 godine, a jedini uljični hondrit na britanskom tlu. On pruža priliku proučavanja porijekla vode i života na Zemlji, ali i nastanka Solarnog sistema.

Preliminrne analize potvrđuju da meteorit sadrži niz organskih materijala, sastojaka prisutnih u trenutku “rođenja” Solarnog sistema.

Meteorit je trenutno izložen u Muzeju prirodne historije u Londonu.

 

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.