Microsoft Windows 11 dobio nove emotikone

71

Kompanija Microsoft je uvela nove emotikone dostupne za operativni sistem Windows 11.

Riječ je o nadogradnji koja riješava nekoliko problema s bugovima, ali i donosi nove emotikone najavljene ranije ove godine. Iako se radi o potpuno novom stilu, ipak nije riječ o 3D izgledu koji je Microsoft ranije obećao nego je ponuđen 2D izgled.

Novi emotikoni podrazumijevaju povratak Clippyja, jer je Microsoft zamijenio standardnu spajalicu s Clippy karakterom. Emotikoni su redizajnirani tako da imaju svijetle i zasićene boje, ali nemaju 3D efekt kojim bi se isticali.

Još uvijek nije poznato da li ćemo ikada vidjeti impresivne 3D emotikone u Windowsu 11 koje je Microsoft pokazao ranije ove godine. Nedostatak 3D formata može biti povezan s tehničkim ograničenjima Micoroftovog formata fonta u boji koji kompanija koristi za prikazivanje emotikona u Windowsu.

Apple koristi bitmape za prikazivanje svojih emotikona, a Microsoft vektorski format koji je daleko sakalabilniji i ima prednosti u veličini datoteke ako su emotikoni ravniji.

 

 

 

 

 

Visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.