Naslovnica BiH Migrantske ru...

  Migrantske rute ne zaobilaze ni Hercegovinu

  15

  Migrantska kriza je jedna od najaktualnijih tema koja potresa Bosnu i Hercegovinu u posljednje vrijeme. Federalna televizija provjerila je kakva situacija vlada u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, gdje je u nepunih godinu dana zabilježeno 118 policijskih intervencija privođenja migranata zbog kršenja javnog reda i mira ili zbog nekog drugog kaznenog djela. No, postoje i oni koji u miru samo žele pronaći mjesto za bolji život. Na njihovom putu našli su se u Mostaru gdje su nam otvorena srca ispričali svoju životu priču.

  Grčka, Albanija, Crna Gora, a potom Bosna i Hecegovina – ruta je ovo kojom ide 25-godišnji Faršid, Afganistanac. Kaže, njegova zemlja nije sigurna, te je na put neizvjesnosti krenuo s osam suputnika od kojih je ostalo samo troje.

  – U Afganistanu je tako da nikad ne znate hoćete li se vratiti kući kad izađete. Naprimjer, šetate ulicama i odjednom se desi samoubilački napad. I to je razlog zbog kojeg sam napustio zemlju – priča Farshid.

  Otišla je i njegova obitelj, i to u Iran. No, Faršid smatra da to nije dobra zemlja za Afganistance, bez obzira na vjerske i jezične olakšice, jer iranska vlada, kaže, ne mari za izbjeglice. Nekada umjetnik i reper, sada sanja novu budućnost.

  – Kad pomislim na put kojim smo prošli, kad o njemu razmišljam, mogao bih zaplakati. Stvarno nam je bilo teško. Bilo je djece s nama, prolazili smo planinama, šumama. U noći bi bilo mnogo životinja u šumi, a mi smo tamo provodili vrijeme – prisjeća se on.

  Nažalost, među migrantima koji se namjeravaju domoći Europe ima i onih koji koriste svaku priliku da sebi priskrbe novac, i to nelegalnim putem. Prema podacima MUP-a HNK-a, u godinu dana registrirana su 24 kaznena djela, a ilegalnih migranata u HNK-u je bilo 330.

  Postoje neke krijumčarske rute koje prolaze kroz ovaj kanton iz srednje Bosne i RS-a, ali ih je u nekoliko navrata policija uspjela presjeći i nekoliko osoba procesuirati zbog trgovine migrantima – ističe glasnogovornik MUP-a HNK-a Ljudevit Marić.

  – Zadnja dva mjeseca gotovo da i nema migranata. Prije tjedan na području Stoca zatekli smo dvojicu i prošlu noć još dvojicu migranta na području općine Ravno – kaže načelnik PU Čapljina Mario Zovko.

  Afganistance s početka priče zatekli smo u mostarskom Crvenom križu.

  – Svi migranti koji su tu već lutaju četiri-pet dana po BiH. Prihvatili smo ih i uputili prema Sarajevu, prema IOM-u, UNHCR-u – navodi direktor Crvenog križa Grada Mostara Alen Kajtaz.

  I uspjeli su. Uz pomoć djelatnika Crvenog križa prevezli su se do centra Ušivak u Sarajevu. Doznajemo da su upravo na tom mjestu pronašli i ostatak svojih suputnika te da su, konačno, na sigurnom.

  – Nadam se zato da će mi biti bolje. I još nešto želim reći o izbjeglicama: Nismo željeli biti izbjeglice. Nažalost, neko, ne znam ko, nas je napravio izbjeglicama. Ko je uništio našu zemlju? Da imamo sigurnu zemlju nikad ne bismo postali izbjeglice. Ne bismo napustili svoju zemlju. Svako voli svoju domovinu. I ja volim svoju, ali, nažalost, ona nije sigurna za mene – poručuje Farshid.

   

  Visoko.co.ba/Federalna.ba

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.