Naslovnica Sport Nogomet Mihajlović o ...

Mihajlović o krizi u Želji: Prvo složiti upravu, a onda sistematski praviti tim

Radmilo Mihajlović (54), nekadašnji as Željezničara, Dinama, Bayerna, Schalkea, Eintrachta iz Frankfurta, Pohanga i Paphosa, komentarisao je u razgovoru za “Dnevni avaz” krize u svojim bivšim klubovima iz Sarajeva i Minhena, ali i posljednje uspjehe našeg državnog tima.

48

Osvrnuo se na krizu u Željezničaru, a kaže kako bi se možda neko trebao okrenuti bivšim igračima koji bi znanjem mogli pomoći klubu, a njega su zvali samo kada je “trebalo kupiti stolicu”.

“Naravno, pratim krizu na Grbavici, kao, uostalom, i sve ono što se dešava u i oko FK Željezničar. Veoma mi je žao zbog toga, ali je krajnje vrijeme da otvoreno spomenem nekoliko stvari”, rekao je Mihajlović te je dodao:

“Ne znam kako niko na Grbavici ne može da se sjeti nas, bivših igrača, da nam ponude neka mjesta kako bismo pomogli tom našem klubu. Željo, jednostavno, zaslužuje da svake godine osvaja trofeje. Ono što su Zvezda i Partizan u Srbiji, odnosno Dinamo, Hajduk i Rijeka u Hrvatskoj, to moraju biti Željo i Sarajevo u Bosni i Hercegovini. No, naši klubovi moraju da ojačaju, da se pojačaju svojim bivšim igračima, koji su tu ostavili dubok trak. Konkretno, mene niko s Grbavice nijednom nije pozvao ni na jednu utakmicu ili prijateljsku kafu. A ovdje, u Beogradu, bio sam i direktor FK Rad, radio sam za njemačke klubove kao šef skauta, a imam i trenersku licencu… Prema tome, mogao bih im pomoći na više polja, a s Grbavice su me zvali samo kad je trebalo kupiti stolicu. Pa, ja više vrijedim od jedne stolice! Sramota je što u Želji nema bivših igrača, dosta se tih nekih ljudi mijenja u klubu, ali oni nisu ni svjesni koliko mogu pomoći bivši igrači”, pojasnio je on.

Mihajlović je potom naveo primjer iz svojih igračkih dana.

“Kad smo igrali u Kupu šampiona pa kad se ispred nas pojavi delegacija u sastavu Uli Hoeness, Rummenigge, Beckenbauer, Gerd Muller, Sepp Maier, odmah svi vide kolika je to snaga kluba. I svi te odmah drugačije gledaju. Toga nisu svjesni na Grbavici, žao mi je što se toga niko ne sjeti. Ja bih, konkretno, mogao da im pomognem na razne načine, ali… Željo se, jednostavno, mora osloniti na svoj kadar, jer je to klub koji ima duha, izuzetnu navijačku strukturu i grupu koja je odana klubu. A to su dva veoma bitna preduvjeta za dobar rezultat”, rekao je Mihajlović.

Malo timova kao što je Željezničar ima tu konstantnu podršku, ističe Mihajlović.

“Sa malim iskorakom i dobrim igrama, na Grbavici ne bi bilo prazne stolice. Stadion je renoviran, poboljšani su infrastrukturni uvjeti, a sada treba napasti i napraviti preostale dvije tribine te svake godine težiti nastupu u Ligi prvaka, da to bude cilj. Zašto ne? Pogledajte Zvezdu, oni su samo ove godine zaradili više od 20 ili čak 25 miliona eura. Znači, sve je jasno, treba prvo složiti upravu pa, onda, sistematski napraviti tim. U Želji mogu igrati samo igrači koji mogu odgovoriti zahtjevima jednog takvog kluba, da se nose sa svim tim pritiscima, ali i s evropskim ekipama bar iz regiona. U svlačionici, jednostavno, treba napraviti zdrav miks starih igrača, koji nose kičmu tima, te mladih, koji na tržištu mogu donijeti novac klubu”, poručila je legenda Željezničara.

Kao i Željezničar, još jedan Mihajlovićev bivši klub je trenutno u krizi, a radi se Bayernu iz Minhena.

“Mislim da Niko Kovač u ovom momentu nije dorastao da vodi jedan takav klub. Možda to što kažem zvuči ružno, ali to je moje mišljenje. Jednostavno, u Bayernu je toliki pritisak da nimalo nije ugodno raditi… Također, smatram da su Bavarci još prije godinu trebali napraviti reorganizaciju tima. Morali su na vrijeme podmladiti tim, jer sada imaju previše starijih, isluženih igrača. Niko nije loš trener, ali je mlad, neiskusan, da se uhvati ukoštac sa malo mlađim Riberyjem i društvom. Zajedno su igrali… Mislim da je Bayernu, u ovakvoj situaciji, trebao iskusniji trener. Ne bojim se ja, međutim, za jedan tako uređen klub, izvući će se oni iz krize, jer kod njih je sve dobro organizirano, od skautske službe do menadžmenta. Vode oni računa o svemu tako da ni ne sumnjam da će napraviti prave poteze”, optimista je bivši igrač Bavaraca.

Neizbježna tema je i naš državni tim. Kako kaže Mihajlović sadašnja igra naših reprezentativaca izgleda poprilično dobro, a priliku je iskoristio i da Robertu Prosinečkom zaželi brz povratak na teren.

“Gledao sam posljednje utakmice, šta reći nego korektno. Robi je napravio miks starih i mlađih igrača, o čemu sam pričao šta bi trebalo napraviti u Želji. Malo je rotirao, još traži neka rješenja, ali već sada to izgleda dosta dobro. Drago mi je da je dobro počeo mandat, a vidjet ćemo kako će to izgledati u kvalifikacionim grupama. Žao mi je što je Robi u posljednje vrijeme imao zdravstvenih problema. Mnogo ga pozdravljam i ovim putem te mu želim brz povratak na teren. Vidjeli smo se nedavno u Sarajevu, na premijeri dokumentarnog filma o Ivici Osimu, a poslije toga smo razgovarali telefonom. Baš mi je žao zbog njegovih problema sa zdravljem, želim mu da što prije ozdravi”, rekao je Mihajlović.

Kazao je da često posjeti Sarajevo.

“Nedavno sam bio na premijeri dokumentarnog filma o Ivici Osimu. Bilo je lijepo, drago mi je što se neko sjetio da snimi taj dokumentarac”, kaže Mihajlović te dodaje:

“Sreo sam tom prilikom mnogo dragih ljudi. Često dođem u Sarajevo, ali nemam baš uvijek priliku da sretnem sve te ljude. Švabo je zaslužio da se napravi jedna tako lijepa priča o njemu, jer je imao izvanrednu karijeru i kao igrač i kao trener”.

Mihajlović konstatira da je Crvena zvezda ove godine napravila veliki posao u Evropi.

“To je plod rada u posljednjih četiri-pet godina. Tu svakako moramo spomenuti sportskog direktora Mitra Mrkelu te generalnog direktora Zvjezdana Terzića, koji su prvo napravili dobru hemiju pa onda i ekipu, uz pravi odabir trenera. I onda su rezultati bili neminovni, da ne kažem da su došli sami”, rekao je Mihajlović.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.