“Mijenjaj Ivo”

1142

Završena je sezona u Prvoj nogometnoj ligi Federacije i koliko god to čudno zvučalo, ljubitelji nogometa u Visokom mogu odahnuti, jer je završeno mučenje nogometaša Bosne koje je trajalo praktično od početka sezone. Svaki novi duel se isčekivao sa zebnjom koliko golova će primiti visočki nogometaši i koliko težak poraz to biti. Sada je došlo vrijeme da i rezimiramo tu sezonu koja je definitivno najgora u posljeratnoj istoriji Bosne, da ne idemo u daleku prošlost.

MARKETING

I ranije se događalo da Bosna ispadne i već su dva puta visočki nogometaši napuštali prvoligaško društvo, ali se to dešavalo nakon velike borbe i drame u samim završnicama prvenstva. Ovoga puta se to dogodilo praktično bez „ispaljenog metka“ i sve je bilo jasno već u finišu prvog dijela sezone. Bilo je jasno rezultatski, dok je posebno bolno to što su čelni ljudi kluba izgleda i prije samog početka prvenstva „odlučili“ da Bosna treba da ispadne iz Prve lige i to nisu čak ni krili. U najmanju ruku neobična situacija u kojoj odlučite da vodite klub i svjesno ga odvedete u niži rang takmičenja, a da u tome imate i podršku lokalne vlasti.

A brojke će najbolje pokazati koliko je ova sezona bila loša i sramotna za Bosnu i kao usporedbu ćemo uzeti sezonu koja je do sada bila najlošija u posljeratnoj istoriji visočkog kluba. To je sezona 2002/2003, s tim da je tada Bosna igrala u Premijer ligi, dok je sada to ipak niži rang takmičenja. Bosna je ovu sezonu završila na posljednjem mjestu sa samo 12 osvojenih bodova i to je za bod lošije od pomenute premijerligaške sezone.

Postigla je Bosna najmanje golova u ligi, samo 16, a primila najviše, 68 i ostvarene su samo tri pobjede, što je takođe najmanje u ligi. Čak 24 poraza su ubjedljivo najviše u ligi i gol-razlika je ubjedljivo najlošija. Sve tri pobjede je Bosna ostvarila u prvom dijelu prvenstva i sve na domaćem terenu rezultatom 1:0, a sva tri remija su odigrani u drugom dijelu prvenstva, od čega samo jedan u gostima i to u Kaknju protiv Rudara. Dakle, samo jedan bod van Visokog je osvojen ove sezone.

U pomenutoj sezoni 2002/2003 je Bosna imala četiri pobjede i takođe sve na domaćem terenu, a postigli su 12 golova više, dok su istina i neuporedivo više primili. Ipak, vrlo bitno je naglasiti da je to bila Premijer liga i da su rivali bili puno kvalitetniji, nego ove sezone u Prvoj ligi Federacije. Simbolika je da je za Bosnu to bila posljednja premijerligaška sezona, nakon koje se više nikada nisu vratili, pa se samo možemo nadati da se istorija neće ponoviti.

S obzirom na ono što smo gledali ove sezone i način na koji je klub funkcionisao, igrao i ispao iz lige, pitanje je da li ćemo uskoro u Lukama gledati barem prvoligaški nogomet!

Komentari

komentara