Ministar Jupić u Visokom: Kroz krizni štab napraviti preporuku za boravak djece u prirodi dok traje epidemija koronavirusa

1335

U sklopu redovnog obilaska zdravstvenih institucija na području Zeničko-dobojskog kantona, a zbog novonastale situacije s korona virusom, u Visokom je danas boravio ministar zdravstva ZDK dr. Adnan Jupić.

MARKETING

Posjet je iskoristio i za obilazak Prahistorijskog podzemnog kompleksa tunela Ravne, gdje je imao priliku sresti brojne goste koji su posvjedočili o pozitivnim svojstvima boravka u tunelima, a ministar je obišao i nove staze i dio parka “Ravne 2”.

“U ime dijela Vlade ZDK zahvaljujem se na lijepo dočeku i nizu stvari koje su nam prezentirane i čime sam i kao čovjek i kao profesionalac u zdravstvenoj struci prijatno iznenađen. U sklopu redovnog obilaska zdravstvenih ustanova i spremnosti da odgovore zadacima u ovo vrijeme širenja korona virusa, posjetili smo i Kompleks Ravne i još jednom ću ponoviti da sam pozitivno iznenađen. Obilaskom tunela, a posebno parka i novih staza koje vode kroz borovu šumu nametnula se i jedna ideja.

Razgovarajući o mjerama i preporukama Kriznog štaba koje se odnose na obustavu nastave na području kantona, odnosno o onome što će naredba izroditi, najveća negativnost bi bila boravak omladine u zatvorenim prostorima i kafićima, gdje bi ta aktivnost dostigla kontraefekte. S druge strane, ovim obilaskom smo vidjeli šta se to nudi u prirodi i na otvorenom prostoru, pa je jedna od ideja, nešto što bi moglo i da se pretoči u preporuku, pošto imamo stalna zasjedanja Kriznog štaba, bilo da se djeca i omladina organiziraju, da ih pozovemo upravo na ovakva mjesta, da možda organiziramo i neke vrste časova u prirodi, pa da možda i na taj način iskoristimo ovakve lokacije za boravak djece, što bi nam dodatno pomoglo, znatno spriječilo širenje virusa, s kojim se u zadnje vrijeme borimo.

Mislim da bi to bilo dobro rješenje, stalno zasjedamo, pa ćemo to možda pretočiti i u neku vrstu preporuke. Pored ovih aktuelnih stvari, vidio sam i niz drugih koje su me oduševile, a ja obećavam da ću se ponovo ovamo vratiti i dati svoj doprinos da ovaj i slični projekti zažive u budućnosti, jer to je naša šansa”, kazao nam je ministar, dr. Adnan Jupić.

 

Visoko.co.ba/Nusret Smajović

Komentari

komentara