Naslovnica ZDK Politika Ministar za b...

Ministar za boračka pitanja u Zenici: Tražit ćemo povećanje budžeta da bismo ispunili obaveze

114

Zakon o demobilisanim borcima u FBiH ispunio je očekivanja ove kategorije društva, ali kantonalna ministarstva za boračka pitanja trebat će puno veće budžete kako bi ispoštovala obaveze, a jedno od tih ministarstava je i ono u Zeničko-dobojskom kantonu.
Budžet ministarstva za boračka pitanja Zeničko-dobojskog kantona iznosi 10,6 miliona KM, a s obzirom na broj pripadnika boračke populacije, pored sarajevskog, najveći je u Federaciji Bosne i Hercegovine.
Prema riječima ministra Fahrudina Čolakovića, za dopunska prava se izdvaja 10,1 milion KM, a ostalo su troškovi ministarstva.

“Od pomenutog iznosa, zavisno od transfera, najveći postotak izdvajanja ide za kategoriju demobilisanih boraca, i to prosječno godišnje između 70 i 80 posto, ostalo ide za RVI i porodice šehida i poginulih boraca”, kazao je Čolaković.

Dodao je da se članom 2. i 3. proširuje baza potencijalnih korisnika sredstava budžeta kantona, a na dosadašnju brojku od blizu 67.000 korisnika uvodi se još 30.000 potencijalnih korisnika s obzirom na to da su prema postojećem Zakonu o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica korisnici samo pripadnici koji imaju najmanje 24 mjeseca ratnog staža, što automatski iziskuje povećanje budžetskih sredstava.

“Dalje, uvodi se nova stavka – egzistencijalna naknada, gdje će Federacija obuhvatiti demobilisane borce starije od 57 godina. Obaveza kantona istim zakonom je da propišu svojim pravilima naknadu za mlađe od 57 godina. Smatram, kako bi se stavio na viši nivo doprinos nego socijala, da istu treba osigurati za one pripadnike koji imaju najmanje 24 mjeseca ratnog staža, a koji su trajno ili privremeno onesposobljeni za rad ili imaju u porodici člana o kojem se moraju brinuti. Prema podacima Službe za zapošljavanje ZDK, na evidenciji nezaposlenih ima oko 5.700 demobilisanih boraca mlađih od 57 godina. Koliko njih će biti obuhvaćeno ovom naknadom, teško je sada procijeniti”, dodao je naš sagovornik.

Ministarstvo za boračka pitanja ZDK će se do početka nove budžetske godine morati pripremiti za realizaciju ovog zakona. Iako već petu godinu provode uspješne projekte zapošljavanja i samozapošljavanja boračke populacije u sklopu kojih je zaposleno više od 1.000 porodica, u završnoj su fazi realizacije projekta za ovu godinu gdje se očekuje još 250 novozaposlenih.

Za egzistencijalne naknade svakog nezaposlenog demobilisanog borca trebat će još jedan budžet ministarstva.

“Kada bi se egzistencijalna naknada koja je propisana ovim zakonom osigurala za svakog nezaposlenog demobilisanog borca koji je na evidenciji biroa za zapošljavanje, onda bi nam trebao još jedan budžet ministarstva. Naravno, u Zakonu je ostavljeno da kantoni sami urede ovu oblast i Zeničko-dobojski kanton sigurno neće zaostajati za drugim kantonima, jer i do sada smo imali najbolje uređenu oblast boračkih prva u Federaciji. Tražit ćemo od Vlade i Skupštine ZDK dodatno povećanje sredstava, a i mi ćemo u okviru postojećih trasfera malo redefinirati izdvajanja kako bismo zakon ispoštovali u potpunosti”, zaključio je Čolaković u razgovoru za Klix.ba.

visoko.co.ba/klix.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.