Naslovnica BiH Ministri opet...

  Ministri opet nisu razmatrali Godišnji nacionalni program

  23

  Sa dnevnog reda današnje sjednice Vijeća ministara u tehničkom mandatu ponovo je skinut Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH 2018-2019. godina, čiji je predlagač Komisija za NATO integracioni proces BiH, rekao je ministar sigurnosti u tehničkom mandatu Dragan Mektić.

  Mektić je rekao da je prijedlog za skidanje ove tačke dnevnog reda uputio ministar vanjskih poslova BiH u tehničkom mandatu Igor Crnadak, što je i prihvaćeno.

  “I dalje smatram da taj dokument treba vratiti nadležnoj komisiji”, rekao je Mektić novinarima u Sarajevu.

  On je dodao da Vijeće ministara ne može stornirati odluku Predsjedništva BiH iz 2009. godine kada je potpisana odluka o Akcionom planu za članstvo BiH u NATO-u.

  Vijeće ministara u tehničkom mandatu ni na prošloj sjednici nije razmatralo Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH 2018-2019. godine, čiji je predlagač Komisija za NATO integracioni proces BiH.

  Kada je riječ o Nacrtu zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu, Mektić je istakao da su članovi Vijeća ministara u tehničkom mandatu danas samo korigovali određene budžetske stavke i zatražili dodatne konsultacije do naredne sjednice kada bi taj dokument trebalo da bude i usvojen i poslat u Predsjedništvo BiH.

  Ukupni prihodi, primici i finansiranje institucija BiH u 2019. godini iznose 966.000.000 KM, što je za 16.000.000 KM više nego 2018. godine, a servisiranje vanjskog duga BiH iznosi 825.760.678 KM i manje je za 178.301.651 KM u odnosu na prethodnu godinu.

  Nacrt budžeta polazi od Globalnog okvira fiskalnog bilansa i politika u BiH za period 2019-2021. godine i, nakon procedure u ovom savjetu, biće upućen u Predsjedništvo BiH, kao ovlaštenom predlagaču ovog dokumenta.

  Odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa posljednjim izjavama lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića o političkim uslovljavanjima koja su na sceni u BiH u procesu formiranja vlasti, Mektić je rekao da je u principu protiv svih uslovljavanja, bez obzira o kojim političkim strukturama ili liderima je riječ.

   

  Visoko.co.ba/Federalna.ba/Srna

   

   

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.