Ministrica Sofić: Pronatalitetna politika Vlade KS

41

Kanton Sarajevo od 2017. godine, putem Zavoda zdravstvenog osiguranja (ZZO), refundira troškove medicinske potpomognute oplodnje i to prvi pokušaj do 4.000 KM, a drugi do 2.000 KM.

MARKETING

U julu 2018. Vlada Federacije BiH donijela je Zakon o liječenju neplodnosti biološki potpomognutom oplodnjom kojim predviđa širi obim prava i to finansiranje tri pokušaja intrauterine inseminacije i pet pokušaja vantjelesne oplodnje.

– Kako ni godinu dana nakon što je Zakon usvojen na nivou Federacije BiH nisu ispunjeni formalni uslovi za njegovu implementaciju, Vlada KS je odlučila da se ta prava finansiraju putem ZZO kroz proširenje kantonalne odluke. Od 1. novembra kreće implementacija te odluke – saopćila je Pres- služba KS.

Ministrica zdravstva Amela Sofić je kazala da je ta mjera dio pronatalitetne politike koju provodi Vlada.

– Bijela kuga je pogodila i našu državu. Sve je manji broj novorođene djece, a odlazak mladih ljudi, koji bi bili potencijalni roditelji, ne daje dobre prognoze za budući natalitet. Stoga su Ministarstvo zdravstva i Vlada KS odlučili da povećaju šanse brojnim parovima da postanu biološki roditelji – kazala je Sofić.

– Tom odlukom Vlade KS izjednačavamo se s pravima te vrste koja se implementiraju u drugom bh. entitetu i državama regije. U 2019. godini ZZO je, za tu namjenu, osigurao 1.255 000 KM, a u 2020. za te usluge bit će izdvojeno tri miliona KM tj. dodatnih 1,7 miliona – navodi se.

visoko.co.ba/federalna.ba/Fena

Komentari

komentara