Naslovnica ZDK Politika Miralem Galij...

Miralem Galijašević o projektu „Interventna kardiologija Kantonalne bolnice Zenica“

150

Zadovoljstvo mi je, u ime Vlade Zeničko-dobojskog kantona, poželjeti vam dobrodošlicu na ovaj historijski dan za naš kanton. Nakon višegodišnjeg predanog rada na izradi i realizaciji novog zakonskog okvira za javno-privatno partnerstvo, danas potpisujemo  prvi ugovor, a koji je i vrlo moguće i prvi ugovor ove vrste u Bosni i Hercegovini!

O samom projektu „Interventna kardiologija Kantonalne bolnice Zenica“ više će govoriti direktor dr. Skomorac, jer je to njegova oblast. Iz perspektive kantonalnog premijera, najvažnija informacija je da je ovo projekat koji će spašavati živote naših građana, a da smo mi, kao predstavnici vlasti, vrlo jasno doprinijeli tome. Nismo to uradili baveći se medicinom niti poslovima menadžmenta Bolnice. Mi smo se fokusirali na ono što javna vlast treba da radi – kreiranjem zakonskog i političkog okruženja u kojem je jedan ovakav projekat mogao da se razvije.
Izuzetno sam ponosan zbog pravog timskog rada i partnerskog duha koji nas je doveo do današnjeg rezultata. Želim ovom prilikom da istaknem i pozdravim zalaganja službenika kantonalne administracije, koji su pripremali zakonski okvir za javno-privatno partnerstvo.
Zatim, zalaganja svih članova Vlade i zastupnika Skupštine koji su ne samo donijeli novi zakonski okvir već i nastavili podržavati sve konstruktivne prijedloge usmjerene na prve korake u realizaciji ove mlade javne politike.
Naročito priznanje svi mi zajedno dugujemo rukovodstvu Kantonalne bolnice Zenica i njihovom radnom tijelu, koji su imali odvažnosti ne samo da prvi krenu u nepoznato već i da nam svima pokažu put do cilja.
Također, se želim posebno zahvaliti američkom narodu na podršci koja nam je pružena u cjelokupnom procesu kroz USAID projekte GOLD i SGIP:
Iskoristit ću i ovu priliku da ponovimuvjerenje koje nas je dovelo dovdje i koje je vjerujem blisko svima vama, a to je
Nijedna zemlja, društvo ili ekonomija nije ine može se razvijati samo naporima javnogili samo naporima privatnog sektora, jer ijedan i drugi imaju svoju specifičnu ulogu u društvu, svoje prednosti i svoja ograničenja. Kada se svako od njih bavi svojim poslomumjesto tuđim, i kada se različitost mišljenjadoživljava kao izvor opcija, a ne sukoba, tada imamo šansu da se pomjerimo naprijed.
ProjekatInterventne kardiologije” je konkretan primjer da možemo unaprijediti idruštvo i ekonomiju ako radimo svoj posaoi nastupamo partnerski prema drugima.
I na kraju još nešto, ovo je naš prvi JPP projekat. U našem Katalogu potencijalnih JPP projekata, imamo još 54 ideje, čija ukupna procijenjena vrijednost iznosi skoro 350 miliona KM odnosno premašuje godišnji budžet našeg kantona. Za 8 od ta 54 potencijalna projekta već su formirana radna tijela i njihov razvoj je počeo.
Realno je, dakle, očekivati da ćemo uskoro imati sličan povod za okupljanje.
Čestitam nam još jedanput svima.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.