Miralem Galijašević: Pokazali smo stabilnost većine u kantonu i spremni smo raditi

123
Predsjednik Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije Miralem Galijašević
Predsjednik Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije Miralem Galijašević

Predsjednik Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije Miralem Galijašević u razgovoru za Klix.ba govorio je o izboru premijera Zeničko-dobojskog kantona, najvećem usvojenom nacrtu budžeta do sada te prioritetima vlade do kraja mandata.

MARKETING

Galijašević je kazao da je SDA nakon općinskih izbora vratila pozicije u Visokom i Brezi što im daje za pravo da budu jednim dijelom zadovoljni postinutim rezultatima, ali i izmjenom i rekonstrukcijom Vlade ZDK i Skupštine ZDK.

“Na mjesto zastupnika iz Breze, koji je sada gradonačelnik u toj općini, ušao je novi zastupnik, dok je tadašnji premijer Ganić otišao na funkciju gradonačelnika Visokog. Sve nas je to uvjetovalo da izvršimo rekonstrukciju vlade, imenujemo novog premijera i ministra s obzirom da se imenovanjem Bašića za premijera oslobodilo jedno ministarstvo”, kazao je Galijašević.

Dodao je da je minsitar Bašić nakon obnašanja v.d. funkcije premijera kantona uz jaku većinu u Skupštini ZDK izabran za premijera kantona.

“Pristupili smo rekonstrukciji vlade i uz podršku partnera HDZ i NES-a, kao i nezavisnih zastupnika, i pored stalnih prijetnji da se stvara nova većina, što su neosnovane tvrdnje, pokazali smo stabilnost i bez većih problema, pa i s viškom glasova, imenovali novog premijera i ministra. Drago mi je da je to ministar iz Tešnja, vrlo uspješne zajednice u ekonomskom smislu i jake organizacije SDA u ZDK te da su baš oni uzeli participaciju u Vladi ZDK kroz ministra poljoprivrede Hadžića”, dodao je Galijašević.

Istakao je da je većina u Skupštini ZDK na čelu sa SDA ZDK opredijeljena realizaciji veoma značajnih programa, kapitalnih projekata i odgovorima na pandemiju koronavirusa, a prvi od kapitalnih projekata je Odluka o realizaciji projekta Plave vode.

Skupština ZDK uprkos pandemiji koronavirusa usvojila je najveći budžet kantona ikada, a nacert budžeta u sebi sadrži i javne prihode koji su projektovani na nivou FBIH i spušteni ka kantonima.

“S druge strane računali smo i na sredstva koja će doći od MMF-a kao kreditna sredstva za ublažavanje posljedica pandemije. Bit će sigurno akcenta na štednji, morat ćemo razmišljati o prioritetima, zaštitu od koronavirusa, a sve ostalo će biti procjena vlade i politike kakva potrošnja treba biti u narednom periodu. Ovaj budžet će imati i rebalans, vjerujem, jer ima nekoliko nepoznatih koje očekujemo s nivoa FBIH”, zaključio je Galijašević u razgovoru za Klix.ba.

Visoko.co.ba / Klix

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.