Miralem Galijašević predsjednik KO SDA ZDK: Imamo 18 ruku za većinu u Skupštini ZDK

488

U Zeničko-dobojskom kantonu ove sedmice desio se veliki prevrat na političkoj sceni. Koalicija predvođena SDP-om u ponedjeljak je ostala bez većine u Skupštini ZDK, a nakon samo četiri dana SDA je objavila da je obavila razgovore sa potencijalnim koalicionim partnerima, koji su bili uspješni. Miralem Galijašević, predsjednik SDA ZDK i aktuelni premijer u ZDK, potvrdio je za Vijesti.ba da je SDA okupila novu većinu u ovom kantonu.

MARKETING

Nakon raspada koalicije sedam stranaka predvođene SDP-om i neuspjelog pokušaja inaugurisanja mandatara za sastav Vlade ZDK, SDA je kao pobjednička stranka, sa osvojenih 11 mandata u kantonalnoj Skupštini, preuzela inicijativu i obavila razgovore sa potencijalnim koalicionim partnerima. Razgovori su vođeni sa HDZ-om, A-SDA, SBiH i jednim nezavisnim zastupnikom. Mogu objaviti da praktično imamo većinu od 18 ruku u Skupštini Zeničko-dobojskog kantona, kaže Galijašević.

Na pitanje koje su dalje aktivnosti, Galijašević odgovara:

– U narednom periodu slijede razgovori o formiranju rukovodstva Skupštine i izbora radnih tijela, a potom aktivnosti oko formiranja Vlade.

Postavlja se i pitanje hoće li Zeničko-dobojski kanton dobiti novu Vladu prije isteka Odluke o privremenom finansiranju.

– Odluka o privremenom finansiranju je na snazi do kraja marta. Mi ćemo aktivnosti oko formiranja većine, odnosno Vlade nastojati da završimo što prije, a optimista sam i siguran sam da će nova Vlada usvojiti budžet prije isteka te odluke, kaže Galijačević za Vijesti.ba.

Vijesti.ba / Visoko.co.ba

Komentari

komentara