Naslovnica ZDK Politika Miralem Galij...

Miralem Galijašević, predsjednik KO SDA ZDK: Ostvarili smo očekivano dobar rezultat, SDA će predvoditi vladu u ZDK

165

Do sada je prebrojano između 95 i 99 posto glasova za različite nivoe vlasti. Jesu li rezultati izbora ispunili vaša očekivanja?

GALIJAŠEVIĆ: Zadovoljni smo rezultatima izbora. Stranka demokratske akcije je ponovo potvrdila na svim nivoima da je vodeća i najjača politička partija u BiH. Bez obzira na sve turbulencije uspjeli smo zadržati primat i dokazati se građanima koji su nam ponovo dali mandat. Kada su u pitanju pojedinačni rezultati, Šefik Džaferović je pobijedio u utrci za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, dva kandidata iz ZDK ulaze u Parlament BiH, to su Šemsudin Mehmedović i Nermin Mandra, a u Parlamentu FBiH ćemo imati najmanje tri zastupnika iz našeg kantona – Miralem Galijašević, Suad Kaknjo i Mirsad Zaimović, te još jedno, eventualno čak dva mjesta. U Skupštini ZDK imamo sigurnih 11 mandata, što je broj koji smo imali i do sada i time smo izuzetno zadovoljni.

Kao nosilac liste SDA za Parlament FBiH dobili ste pojedinačno najveći broj glasova birača u FBiH?

GALIJAŠEVIĆ: Imam oko 15.750 glasova. To govori o povjerenju građana u moj rad kao premijera i rad Vlade Zeničko-dobojskog kantona.

Kad će se ići u formiranje vlasti?

GALIJAŠEVIĆ: Prije svega, neophodni su konačni i verifikovani mandati i tek nakon toga se može ići u javnost sa prijedlozima za formiranje vlasti i koalicija. Mi kao pobjednici u ZDK ćemo, po zakonu, dobiti mandat da sastavimo Vladu. SDA će to raditi po principu vertikale, od vrha, dakle, od Predsjedništva BiH ka nižim nivoima i to će biti simetrične koalicije. Istupi pojedinih stranaka (NB, PDA, NiP i A-SDA, op.a.) tri dana nakon izbora su neozbiljni. Na kraju krajeva, akteri tog “bloka” su dvije stranke koje nisu čak ni parlamentarne u ZDK. Lista PDA sa ukupno 818 glasova i Naroda i Pravde sa 548 glasova nema šta tražiti u ZDK, tako da bilo kakvo oglašavanje prije objavljivanja konačnih rezultata smatram čistim spinovanjem i prikrivanjem neuspjeha u izbornom procesu. Siguran sam da će SDA okupiti koaliciju koja će formirati vlast u ZDK, te nastaviti projekte započete u ovom mandatu. Mi kao stranka vodimo ozbiljne politike i odgovorni smo prema glasačima kojima se zahvaljujemo za podršku na proteklim izborima.

Direktno.ba / Visoko.co.ba

 

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.