Miris visočke pečenice stigne i do dijaspore: U porodici Babić pet generacija bavi se proizvodnjom suhog mesa

843

Nadaleko poznato visočko suho meso, a posebno pečenica, uskoro bi trebalo postati i oficijelni brend s oznakom geografskog porijekla. Dio tajni pripreme i kvaliteta ove mesne delicije otkrio nam je Edin Babić iz naselja Arnautovići, gdje je sušenje mesa dugogodišnja tradicija.

Specifičan ukus

“U mojoj familiji ja sam peta generacija koja se bavi proizvodnjom, a treća koja isključivo živi od prodaje suhog mesa. Ono do čega držimo jeste da je meso friško zaklano i da je s naših prostora”, kazuje Babić.

Sam proces proizvodnje na tradicionalni način itekako je zanimljiv, ali i dugotrajan.

“Nakon pripreme, vrši se usoljavanje mesa isključivo tuzlanskom soli i tako stoji 15 do 20 dana, da bi sve bakterije bile uništene, a meso je u toj „salamuri“ dobilo i svojevrsnu dezinfekciju. Nakon te prve faze, slijedi faza dimljenja i konzerviranja, kojom dobivamo ukus i boju, a to se odvija dimljenjem na bukovom ili grabovom drvetu od 7 do 10 dana, ovisno o vanjskoj temperaturi, s tim da taj proces zimi traje i do 15 dana. Nakon dimljenja slijedi faza „ležanja“, koja također traje 7 do 10 dana, a u tom periodu meso nadođe i sazrije te dobije svoj specifičan ukus”, otkriva Babić.

Tajna uspjeha

U svom porodičnom obrtu proizvodi pečenicu, sudžuk, kaurmu. Mušterije su iz cijele Bosne i Hercegovine, dijaspore, ali i stranci, kojih je u Visokom iz godine u godinu sve više. A u čemu leži tajna uspjeha?

“U svemu. Od početka do kraja procesa važno je da se ništa ne propusti, ali glavno je da volite ovaj posao”, ističe Babić, koji nam je rekao da je u proizvodnju uključena kompletna porodica te da ovaj zanat ima svoju budućnost.

Povremeno zaposli i dva do tri radnika.

 

Visoko.co.ba/Avaz.ba

Komentari

komentara