NaslovnicaZDKPolitikaMirnes Bašić ...

Mirnes Bašić premijer ZDK o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda: Davali smo mnogo više, nego što nam se vraćalo

Donesena je konačna odluka kojom će Kanton Sarajevo od Federacije Bosne i Hercegovine dobijati manje javnih prihoda, a kojom će ostali kantoni dobijati više javnih prihoda, tj. novca.

Tako je odlučio Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, i to usvajanjem izmjena Zakona o pripadnosti javnih prihoda. S obzirom na to da je Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine 24. januara usvojio ove izmjene, to znači da izmjene ovog zakona mogu stupiti na snagu. U Domu naroda su izmjene usvojene uz 41 glas za, pet glasova protiv, dok su tri delegata bila suzdržana.

Ponder 2 za Kanton Sarajevo bi se sljedeće godine smanjio na 1,4, a godinu kasnije na 1,3. Na ovaj način Kanton Sarajevo bi prihodovao 86 miliona KM manje te da bi taj novac bio raspodijeljen po drugim kantonima. Izmjene su predložili zastupnici, delegati i vladajućih i opozicionih stranaka.

O ovoj odluci razgovarali smo sa premijerom ZDK Mirnesom Bašićem.

Kako komentarišete usvajanje Izmjena i dopuna Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH na Domu naroda FBiH?

Drago mi je da je u Federaciji BiH konačno sazrela svijest da je dosadašnji model raspodjele javnih prihoda bio nepravedan, posebno prema velikim industrijskim kantonima, među kojima je i Zeničko-dobojski kanton. Više od deset godina smo dizali glas protiv dosadašnjeg modela raspodjele, jer smo bili zakinuti za značajan iznos sredstva. Davali smo mnogo više, nego što nam se vraćalo. Studija koju su još 2017. godine uradili eksperti Ekonomskog fakulteta u Zenici potvrdila je da je naš kanton u toj raspodjeli svake godine oštećen za oko 30 miliona KM. Projekcije Vlade FBiH su nešto niže, ali se u svakom slučaju radi o desetinama miliona maraka.

Iskoristiću ovu priliku da čestitam i zahvalim se svim poslanicima i delegatima koji su glasali za izmjene ovog zakona te pokazali da postoji političko jedinstvo da se u FBiH omogući pravednija raspodjela javnih prihoda. Pokazali su da pravda i pravičnost nemaju političku boju i da svaki građanin Federacije BiH treba imati ako ne jednake, onda barem približno iste uslove za život i egzistenciju.

U javnosti je stvorena percepcija da se uzimaju sredstva od Kantona Sarajevo, jer je ponder tog kantona smanjen sa 2 na 1,5 s tim da će u konačnici biti 1,3.

To apsolutno nije tačno. Kantonu Sarajevo je 2006. na štetu drugih kantona dodijeljen koeficijent 2, što znači da je KS dobijao dvostruko više prihoda posljednjih 15 godina. To je apsolutna nepravda prema industrijskim kantonima, posebno Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu, koji se posljednjih godina smjenjuju na ljestvici top izvoznika u FBiH. Udio industrijske proizvodnje uopće nije vrjednovan u modelu raspodjele, nego se koriste demografski kriteriji kao što je broj stanovnika, površina kantona te broj učenika u osnovnom i srednjem obrazovanju. KS je tako sam imao udio u raspodjeli javnih prihoda kao TK i ZDK zajedno, iako nije drastično veći od ova dva kantona.

Zato naglašavam da je ovime ispravljena velika nepravda, a ipak je zadržan ponder uvažavajući da je Sarajevo glavni grad i da stoga treba imati bolju poziciju. I sa ovim izmjenama glavni grad će ostati privilegovan u odnosu na druge kantone, jer zadržava značajan ponder.

Koliko dodatnih sredstava ZDK očekuje nakon usvajanja izmjena ovog zakona?

Naš kanton će, prema prvim projekcijama, samo ove godine dobiti dodatnih 14 miliona KM prihoda, a narednih godina iznos će rasti. To su značajna sredstva koja možemo usmjeriti u razvoj u svim oblastima, jačanje zdravstva, privrede, poljoprivrede, prosvjete, sporta, socijalne i boračke zaštite.

Redakcija / Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.