Naslovnica Lokalne Teme Mirnes Kardaš...

Mirnes Kardaš (NS): Kuda idu željezne konstrukcije sa stadiona Luke

1143

Nakon što je lokalna vlast pompezno obznanila na režimskoj televiziji koja se finansira iz budžeta, kako je Općina u sportsku infrastrukturu u Visokom uložila milione, postavlja se razumno pitanje gdje je ograda sa glavnog terena stadiona Luke i gdje je sve ostalo nestalo, ako su se milioni uložili, i u konačnici šta je vidljiv rezultat uloženih miliona, osim ispadanja Bosne u treću ligu i uništavanja svih terena stadiona Luke?

No, idemo redom.

Prije nekoliko godina, pod plaštom iskorjenjivanja alkoholizma i narkomanije sa sportskih terena, ekipa okupljena oko tadašnje uprave FK Zanatlija ruši čeličnu konstrukciju iznad staze za boćanje, koja je bila u sklopu sportskog terena poklonjenog invalidima sportistima Visokog, i odvozi je kamionom u nepoznatom pravcu.  Razlog odvoženja konstrukcije bi bio i razuman da je rezultirao obnovom prostorija i oživljavanjem sporta i rekreacije za invalide sportiste, ali se ipak sve na kraju svelo na puko rezanje konstrukcije i prodaja u staro gvožđe, što na kraju krajeva svjedoči i trenutno stanje kompletnog stadiona a posebno dijela koji je oduzet invalidima.

Nakon uništavanja pomenutog terena i gašenja FK Zanatlija, ista ekipa preuzima NK Bosnu i kompletan stadion, i tada počinje katastrofa i nestanak visočkog nogometa i svega onog što je simboliziralo Visoko u sportskom smislu, međutim ono što je najsramnije je činjenica da se malo po malo sijeku ograde,komadi konstrukcija itd, pri čemu se pravi trajna šteta za sami stadion, s jedinim jedinim ciljem da se svaki komad pretvori u gvožđe koje će na kraju završiti na nekom od  otpada sekundarnih sirovina po mizernoj cijeni.

Da je to tako, najbolje svjedoči nastrešnica iznad natkrivenog dijela tribina koja je prošle zime pala pod teretom od dvadeset centimetara snijega i koja je nakon određenog perioda ležanja, ipak na kraju nestala skroz sa tribina i danas nema tragova da su tribine nekad bile natkrivene.

Na rukometnom terenu, popularnom asfaltu odavno nema stativa i golova a teren je prekriven staklom od razbijenih boca.

Na ulazu u stadion, tik pored naplatne kućice nalazi se hrpa sa bocama i konzervama koju su očito bacili oni zbog kojih je stadion trebao biti očišćen.

I na kraju, s obzirom da je aktuelna uprava ugasila Zanatlije, srušila konstrukciju sa boćanja, posjekla sve jablanove koji su također završili pod misterioznim okolnostima,  NK Bosnu izvela u treću ligu i visočki nogomet vratila u kameno doba, postavlja se pitanje zašto su skinuli ogradu sa popularnog stajanja a ubrzo nakon toga i iza gola glavnog terena?  Je li cilj skinuti kompletnu ogradu, golove, svaki komad željeza i sve prodati u otpad?  Je li cilj uništititi nogomet u Visokom do te mjere da će neko ko dođe poslije morati krenuti od ograde i ostalih tehničkih elemenata koji su bili na stadionu od njegove izgradnje i do dolaska aktuelne uprave? Poslije ove, najgore i najsramnije uprave u historiji sporta, teško će se nogomet a posebno NK Bosna moći oporaviti ikako, ali zašto uništavati i ono što je neko izgradio davno prije, teško je odgovoriti. I ostaje nejasno  ko to ima pravo da uništi sve što su pravile naše pradede, dede i očevi?  Je li moguće da se desilo toliko pomračenje uma kod ljudi koji čine upravu Bosne, ili je ipak u pitanju bahatost i ono naše: „Ma možemo mi radit šta hoćemo, ovo je sad  naše jer je vlast to dala nama“.

Možda mogu raditi šta hoće al neće dokle hoće, a neće i bez posljedica. Ovo je sramota na koju Visoko nije smjelo da pristane, ali mora doći vrijeme naplate računa.

Ovo su slike stadiona koji je preuzet pod plaštom izbacivanja narkomana, alkoholičara i kockara a danas na stadionu rade dvije kafane od kojih je jedna i kockarnica, i danas je stadion leglo narkomana, alkoholičara i kockara. Danas stadion liči na sve osim na stadion. Danas nogomet u Visokom ne postoji a ne postoje ni drugi sportovi. Sve je trajno uništeno

Zato hvala upravi i običnim građanima na zalaganju, al vrijeme je da konačno odu i da dođe neko bolji, a kakve su rezultate pokazali svako bi bio bolji. Njihov rezultat je ponižavajući i poražavajući. Nakon njih ništa nije isto. Nakon njih Visoko je postalo sportska kasaba a Bosna klub za nabijanje gol razlike. Nakon njih teško će iko moći uraditi bilo šta jer će se morat početi doslovno od nule ili čak od minusa jer ako se ovako nastavi naredne sezone neće biti ni trave  a kamo li stativa i mreža.

Stadion je preživio rat ali njih vjerovatno neće.

Mene sramota, a njih izgleda nije.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.