Mirnes Kardaš (NS): Mračna pretpraznična atmosfera u Visokom

3156

Lijepa je pretpraznična atmosfera u Visokom. Nije lijepa nego prelijepa. Više liči na pripremu za neki kolektivni sprovod ili dane žalosti već na pripremu za ulazak u novu godinu. Rijetki ljudi, vidno zabrinuti, šetaju ulicama i završavaju poslove prije mraka a onda ulaze u kuće, navlače zavjese, uspavljuju djecu i gase svjetla poslije Dnevnika, spremni da spavaju da ne bi neko pokucao na vrata i upozorio na upaljeno svjetlo iza osam sati, koje je zabranjeno zbog uvedenog policijskog sata.

MARKETING

Za vidjela i dnevnog svjetla još se i može susresti prolaznik, dijete, penzioner čovjek koji obavlja dnevne poslove i razmišlja šta će slijedeće poskupiti, koji će namet doći na dnevni red da ga izglasaju i uvedu. Međutim mrak, e to je nešto drugo. Mrak zaustavlja tokove, zaustavlja i ono malo života što ga se može osjetiti po danu, zaustavlja primisao o izlasku, zaustavlja sve.

Strah je zavladao još od dvijehiljadečetrnaeste godine kada je tzv Neformalna grupa građana, sastavljena od samih kriminalaca, angažovana od strane vlasti da spriječi proteste građana palicama i boksovima. Te godine nisu spriječili proteste ali su dobili vjetar u leđa da smiju da rade šta hoće, jer ih je angažovala vlast, pa su počeli i da rade šta hoće. Nakon toga su se “legalno” nastavili baviti nezakonitim radnjama tako što su počeli prijetiti vlasnicima ugostiteljskih objekata da ne smiju raditi petkom, subotom, zatim su se počeli baviti pucnjavama, paljevinama automobila i bušenjem guma, da bi na kraju kulminiralo napadima na neistomišljenike lokalne vlasti, protiv kandidate za načelnika i na novinare, pred lokalne izbore dvijehiljadešesnaeste godine.

Poslije toga ništa više nije bilo isto. Od tada Visočani žive u režiranom strahu koji se pred praznike intenzivira preko saopštenja, upozorenja i prijetnji kaznama koje plasiraju službe koje preko podobnih medija doslovno zastrašuju građane, a ako ni to ne bude dovoljno, angažuje se neki kriminalu sklon plaćenik da “dobronamjerno” upozori vlasnika eventualnog restorana ili kafane, da se ne smije ništa organizovati u Visokom i da je zabranjeno okupljanje u suprotnom će automobil da izgori.

Ove dvijehiljadedevetnaeste godine intenzitet direktnih prijetnji i upozorenja je možda i opao ali strah je još uvijek prisutan. Zato je Visoko pusto, iza osam sati se prolaznici na glavnim ulicama mogu na prste prebrojati. Zato nikom ne pada na pamet da organizuje javni doček Nove godine ni u privatnom aranžmanu. Zato je misija lokalne vlasti uspjela. I ove godine će grad biti miran i pust, samo će biti dozvoljeno da svjetla privatnih kuća i stanova budu upaljena do dvanaest i trideset.

Dodatne otežavajuće okolnosti na ovo sve predstavlja i činjenica da je Visoko na samom dnu kada su u pitanju ekonomski pokazatelji. Visina prosječne plate u realnom sektoru je među najnižim u kantonu i među najnižim u državi. Ovaj podatak ima uticaj na sve segmente života pa tako i na obilježavanje praznika. Građani će pokušati da kupe malo suhog mesa, malo voća i kolača i da u kućnoj atmosferi makar malo pobjegnu od tmurne stvarnosti u novogodišnjoj noći. Neki neće imati ni to jer se kontejneri u Visokom rove intenzivnije i sa većom posjećenošću nego ikad prije. Pred Novu godinu su i svađe oko kontejnera česte, posebno pored kontejnera zgrada u kojima žive bogataši iz vlasti. Sve se to dešava noću, kada nema prolaznika i kada glad pobjedi stid. Kontejnere rove i nekad ugledni ljudi. Muka je i gledati te ljude a tek kako je njima.

Sa druge strane, nositeljice vlasti našega grada će tradicionalno dočekivati Novu godinu u Dubrovniku, Parizu, Istanbulu i drugim egzotičnim destinacijama. Njima odgovara da Visoko živi u strahu i bijedi, jer se tako lahko manipuliše. Manipulacija strahom je drevna metoda vladanja od Tutankamona do Staljina. Strah je jedina brana između njihove vlasti i gubitka vlasti. Zato visočka vlast konstantno učvršćuje taj bedem zloupotrebljavajući položaj, angažujući kriminalce, upotrebljavanjem mehanizama izvršne vlasti. Sve će učiniti da je zadrže sa tendencijom uspostave apsolutne kontrole, a preko lokalne televizije, našeg medija, plasiraju se slike Visokog onakog kako nije. Dokle god se Visočani budu bojali izlaska po mraku, oni će biti pobjednici.

I ove godine pretpraznična atmosfera u Visokom više liči na pripremu za dženazu. Ove godine će biti ukopan još jedan dio hrabrosti Visokog. Kako to da se u ratu branilo a u miru ne smije, ili su u pitanju zapisi, ili je Visoko ipak možda samo muslimanski grad. Međutim, najprije će biti da je samo kukavičluk u centru lažnih muslimana. Bog je Visočane kaznio munaficima na vlasti koji manipuliraju strahom. Biće još gore akoBogda.

Na kraju bi trebalo poručiti sretna Nova godina, ali sumnjam da će biti sretna. Od prvog-prvog će ponovo sve da poskupi od vađenja rodnog lista pa do smrtnog.

Visoko.co.ba/Mirnes Kardaš

Komentari

komentara