Mirzina djela mogu se naći diljem svijeta: Mladi mostarski kujundžija oživljava stari zanat (FOTO)

473

Mirza Redžović (31) iz Mostara jedan je od najmlađih kujundžija hercegovačkog kraja koji čuva i njeguje stari zanat izrade bakroreza. U srcu stare jezgre grada na Neretvi svojim bakrorezima sa motivima Starog mosta i plodovima Hercegovine Redžović plijeni pažnju domaćih i stranih turista.

Kujundžiju u sebi kako je ispričao ekipi Anadolu Agency (AA), Redžović je otkrio sasvim slučajno, još dok je bio školarac, gledajući Azera Badžaka iz stare mostarske porodice poznatih zanatlija, dok stvara umjetnost kujući bakar.

– Za vrijeme školskog raspusta još 2000. godine sam počeo u starom gradu kao trgovac raditi sezonski posao za džeparca – priča sada već poznati kujundžija koji ni sanjati tada nije mogao da će mu zanat kojem se potajno divio, gledajući kako kaže „vrsnog majstora dok stvara umjetnost od bakra“, promijeniti život i donijeti poslovni uspjeh.

Sve je ističe Redžović počelo sa otvaranjem obnovljenog Starog mosta 2004. godine, kada su počeli dolaziti turisti u stari grad i kada je počeo cvjetati posao ugostiteljima i trgovcima, ali i već skoro zaboravljenim zanatlijama.

Udaranje čekića po bakrenoj ploči kod Badžakovih svakodnevno se čulo, a želju za takvim radom kod mladog Redžovića vrsni majstor je primijetio, te ga ohrabrio da mu se u tom pozivu pridruži.

– Azer Badžak je čovjek koji me ovom poslu naučio – s ponosom je kazao Redžović ne krijući zahvalnost čovjeku i vremenu koji su utjecali na njegov životni put.

Komentari

komentara