Naslovnica ZDK Kultura Misteriozni b...

Misteriozni bosanski obelisk, legenda o Tvrtku …

Piše: Đani Behram

2658

Napisao sam par članaka o bosanskim piramidama i njihovim tajnama. Članci su vrlo dobro pregledavani i bio sam vrlo sretan u mojim nastojanjima pisati o Bosanskim piramidama. Bosna i Hercegovina je puna vrlo tajanstvenih mjesta, ima sve, od kamenih  sfera i piramida do dvoraca i starih spomenika.. Tu su i mnoge nepoznate arheološke strukture i nalazišta  a jedna od njih je i bosanski obelisk, koji se nalazi u Bakićima,  malome  selu u blizini  Olova, malog bosanskog gradića. Obelisk je gotovo  nepoznat u Bosni i Hercegovini, i  mnogi nisu ni čuli o njemu. Na internetu možete naći dva ili tri dobra  članka o obelisku i to je to. Prava je  šteta što je  ovaj obelisk takva nepoznanica,  pa ću evo ja  pisati o tome u ovome članku.

bih
Lokacija Olova u Bosni i Hercegovini

Kada sam stigao u Visoko 2014. Godine, u  Bosnu i Hercegovinu, volontirao sam za Fondaciju Arheološki park: Bosanska piramida Sunca, te sam odlučio  posjetiti Obelisk s nekoliko drugih volontera i turista. Naš vodič nas je vozio oko sat vremena do lokacije . Dok smo se vozili do odredišta mogli smo uživati u prirodnim ljepotama  Bosne i Hercegovine, šume svuda. Na kraju smo došli s velikom dozom uzbuđenja do sela gdje se obelisk nalazi. Nakon što je naš vodič parkirao kombi, krenuli smo pješice oko 15 minuta. Cesta je bila vrlo blatna i vodila nas je u šumu.

Napokon smo u daljini ugledali obelisk. Kako smo se približavali,  obelisk je postajao sve veći. Bio sam izvan sebe od uzbuđenja ali i svi ostali, te su svi prionuli slikati se pokraj obeliska. Obelisk je četiri metra visok i pravokutnog oblika. Na svakoj strani obeliska možete vidjeti simbole, koji  vjerojatno predstavljaju spirale , grožđe, cvijeće i neke vrste životinje. Na vrhu obeliska možete vidjeti savršeno oblikovanu piramidu sa sve četiri strane. I ne samo to, na vrhu piramide možete vidjeti kamenu kuglu, koja je djelomično uništena.

Piramida i kugla plasirana na vrhu Obeliska
Piramida i kugla plasirana na vrhu Obeliska
Bosanski Obelisk u selu Bakići
Bosanski Obelisk u selu Bakići

Originalni plan je bio napraviti kvalitetne fotografije i napraviti video o obelisku, pa kada se vratim u Norvešku da napravim, to sam i učinio, ovdje ga možete pogledati: Obelisk video.

Nakon što sam fotografirao obelisk dovoljno puta, bilo je vrijeme da se vratim u Visoko, ali ostali su turisti željeli meditirati oko obeliska. Neki turisti, naš vodič i ja smo se vratili u minibus, dok su drugi započeli meditaciju.

Dok smo  sjedili  i čekali  turiste da  završe  svoju meditaciju, ja sam razgledavao  selo. Tu se nalaze samo tri kuće sa  velikim  poljoprivrednim zemljistima. Jedna blatnjava  cesta što vodi  iz sela u šumu do obeliska. Osim toga, ima  tu i nekoliko manjih spomenika za ljude poginule braneći domovinu u nedavnom ratu.  No što je meni bilo na pameti u tom trenu je bila spoznaja;  kakva šteta da takav misteriozni spomenik nije dobio nikakakvo priznanje koje zaslužuje, jer je kao takav izvanredna atrakcija i može mnogo značiti za selo, pogotovo s financijskog aspekta.

obeliks

Konačno su  turisti završili meditaciju i bilo je vrijeme da se vratimo u Visoko. Sada je već prošlo dvije godine, i zato je vrijeme za napraviti dvije stvari, pokušati objasniti Obelisk, i dati Olovu ovom obelisku priznanje koje zaslužuje.

Počnimo s originalnom povijesti obeliska. Prema historičarima, ovaj obelisk je izgrađen u 14. stoljeću od strane prvog kralja Bosne, Tvrtka  I Kotromanić. Tvrtko I se smatra jednim od najvećih kraljeva u balkanskoj-regiji  i bio je veliki ratnik koji je okupirao mnoge dijelove  Bosansko-Hercegovačke  regiji, a posebno i  Hrvatske i Srbije. Nitko ne zna zašto je Tvrtko I sam odlučio izgraditi Obelisk u sredini šume u Bakićima , ali postoji zanimljiva legenda u vezi Tvrtka I i obeliska. Prema legendi  Tvrtko I je otišao sam u lov na divlje svinje, te je bio ranjen. Obelisk je sagrađen na istom mjestu  gdje su ga svinje ranile, no on im je ipak  želio odati poštovanj (postoje različite verzije legende, ali ova verzija je najpoznatija.

Tvrtko Kotromanić

Legenda je interesatna, ali mislim da nije baš istinita. To se ne čini baš logično da je Tvrtko I izgradio obelisk jer je bio ranjen od  divlje svinje. Također se moramo sjetiti da je 14. stoljeće bilo vrijeme jakih turbulencija u Europi. Bilo je mnogo ratova i Crna smrt je  ubila mnogo ljudi, što je rezultiralo velikom katastrofom za mnoge obitelji i zemlje. Prema tome  jednostavno nije imalo smisla koristiti resurse na obelisk na divlje svinje. Mnogi govore da mala životinja na obelisku  predstavlja divlju svinju, ali ja se ne slažem. Mala slika također može biti neka druga životinja, možda je ptica, lisica itd. Obelisk je u sredini šume, gdje možete naći sve vrste životinja; to ne mora biti vepar. Osim toga, možemo se pitati zašto bih  Tvrtko I koristio  toliko vremena i napora na ovaj obelisk, samo za divlje svinje. U zaključku, Tvrtko I je vjerojatno lovio na tom podrućju, ali on sigurno  nije izgradio  četiri metra visok obelisk samo za divlje svinje ili neke druge životinje.

figura obeliks
Figura na obelisku

 

Kao što smo upravo vidjeli, legenda vjerojatno nije istina, ali obelisk je  morao predstavljati nešto, to je sigurno. Obelisk je vrlo poseban i ništa  slično ovome  obelisku  u Bosni nije nađeno, pogotovo ne s piramidom  i kamenom kuglom  na vrhu. I ne samo to, nego Obelisk je vrlo simetričan. Možemo se pitati tko je i gdje  dobio inspiraciju za piramide i kamene kugle. Oko 50 kilometara od Obeliska, možemo naći grad Visoko i bosanske piramide. 1377. godine  Tvrtko I je okrunjen kraljem Bosne u blizini Visokog, starog grada, koji se nalazi na vrhu Bosanske piramide Sunca. Nakon toga je živio u Visokom dugo vremena. Bosanska piramida Sunca ima gotovo savršen oblik piramide i Tvrtko je mogao sam dobiti  inspiraciju za obelisk od bosanske piramide Sunca. Osim toga, mnoge  legende govore da je Tvrtko I bio okrunjen i živjeo na brdu oblika piramide, a sada je u 2005. godini otkriveno da je piramidalno brdo, navedeno i u legendi uistinu piramida.

Stari grad Visoki
Stari grad Visoki
Bosanska piramida Sunca
Bosanska piramida Sunca

Oko 80 kilometara od obeliska, možete pronaći bosanske kamene kugle u Zavidovićima, a tu su i deseci ostalih kamenih kugli. Tvrtko I je možda i dobio inspiraciju i od kamenih kugli u Zavidovićima. Osim toga, područje se nalazi na vrhu piramide od obeliska  a to može predstavljati simbolički  svoje kraljevstvo, jer kugla ima vrlo poseban geometrijski oblik i može simbolizirati mnoge stvari, na primjer, jedinstvo. Veliki dio Bosne je bio ujedinjen  u vrijeme Tvrtka I. Osim toga, tu su i brojni stećci s trokutastim oblicima ugraviranim na površinu, osobito oko Visokog. Obelisk Tvrtka  I je sadržava  pravu piramidu, a ne samo neke gravure. Sada smo možda zaključili  gdje je Tvrtko mogao dobiti inspiraciju za piramide i kugle za njegov obelisk.

Kamena sfera u Zavidovicima
Kamena sfera na Obelisku
Kamena sfera na Obelisku

Kao što sam već prije razjasnio, gravura piramide  može se naći u Visoko regiji  ali obelisk je jedinstven jer sadrži pravilnu piramidu sa sve četiri strane. Za jačanje hipoteze da je Tvrtko sam dobio inspiraciju za gradnju piramide iz Bosanske piramide Sunca, ipak moramo gledati okolo na neke druge stećke. Mnogi od njih imaju spirale  trokutastog oblika i grafike koje stvarno izgledaju kao piramida, a ne neki trokut. Po mom mišljenju, mnoge od njih su inspirirane Bosanskom piramidom Sunca, čak i ako oni nisu znali ništa o piramidama u to vrijeme. Sjeverna strana bosanske piramide Sunca je vrlo fascinantna i posebna i ne čudi da su  oni koji su uklesali  piramide na različite stećke osjetili potrebu da to prikažu u svome radu. Drugi primjer je piramida koja je pronađena samo nekoliko kilometara od Bosanske piramide Sunca u tom području ” Okolište. ” Sve te stvari mogu biti tragovi bosanskih piramida.

Arheoloski artefakt – piramida
Arheoloski artefakt – piramida
stecak
Stećak sa trokutastim simbolima

simbol

pyramid-2 pyramid-3

Tu su i mnogobrojni  simboli na Obelisku, i ja ću razjasniti  svaki od njih. Prvi simbol je grožđe a grožđe je jedno vrlo važno voće u Bosni i Hercegovini. Od grožđa, možete napraviti vino i druge vrste hrane. Klima za grožđe je savršena u ovoj regiji Bosne i Hercegovine.

Drugi simbol je cvijet. Postoje dvije različite vrste cvijeća na obelisku.  Nema ništa neobično oko tog cvijeća,  jer ono se može naći i na drugim spomenicima kao što su stećci oko Bosne i Hercegovina. Cvijeće može simbolizirati različite stvari, na primjer, jedinstvo, ambicije itd.

blomst
Različiti cvjetovi u sredini, s grozdovima i spiralama sa strane

Obelisk sadrži mnoge spirale. Te spirale mogu se naći također i na drugim  stećcima u Bosni i Hercegovini, a  vrlo su  česte u ovoj  regiji. Spirale moglo predstavljati galaksiju, jer one stvarno izgledaju kao galaksija Mliječni put, ali spirala takodjer može, predstavljati i nešto  drugo. Mislim da je Tvrtko I dobio sam inspiraciju od drugih stećaka u Bosni i Hercegovini i odlučio staviti ove simbole i na svoj obelisk. Ako spirale na drugim stećcima preko balkanske-regije su naš Mliječni put, onda oni koji su ih izgradili su imali dobro znanje o astronomiji. Nadalje, noćno nebo u Bosni i Hercegovini je lijepo i vrlo bistro, pogotovo u ljetnim mjesecima, što je pogodovalo našim pradjedovima da detaljno vide Mljiečni put.

Spirale na obeliksu
Spirale na obelisku
Galaksija, mliječna staza
Galaksija, mliječna staza

Posljednji simbol na obelisku je figura, za koju mnogi misle da je divlja svinja no ja sam se savjetovao o tome i zaključio da to ne treba da bude divlja svinja, jer je legenda o ranjavanju Tvrtka I i svrhe da je obelisk za svinje, vrlo nelogična. Međutim, to može biti neka druga životinja, vjerojatno životinja koja se takodjer može naći u Bosni i Hercegovini.

Vrlo je teško odgovoriti zašto je Tvrtko I sagradio ovaj obelisk. Ja osobno vjerujem da ima neke veze s bosanskim piramidama, jer je na vrhu  savršeno oblikovana piramida, ispod je vrlo precizan pravokutni  dio obeliska i iznad piramide je kugla. Geometrijski oblik piramide i kugle je svetinja, pogotovo ako govorimo o drevnim mjestima širom svijeta.

Možda je obelisk dio nekog energetskog sustava, kao i bosanskih piramida. Bilo bi možda  dobro da se obelisk  snimi s različitim znanstvenih instrumentima i provjeri da li postoji energetsko polje koje dolazi iz obeliska. Ili je ipak obelisk jednostavno obićan stećak  kojega je  Tvrtko I podignuo za Bosanace. Obelisk treba više istraživanja, no možda nikada nećemo zasigurno znati zašto je Tvrtko sam sagradio ovaj zadivljujući obelisk u sredini šume u Bakićima.

bosanski obeliks

Sada smo osmatrali bosanski obelisk u selu Bakići. Obelisk je vrlo zanimljiv i tajanstven, a sada možemo samo nagađati kakvu je svrhu obelisk služio. Legenda o obelisku vjerojatno nije istinita, prije svega što se ne čini logičnom. Osim toga, Obelisk također moze imati neke veze s bosanskim piramidama i kamenim kuglama u Zavidovićima. Mozda nikada necemo saznati pravu svrhu obeliska  ali ga  je nužno istražiti dalje, što ujedno može biti i prava turistička atrakcija , te može pomoći Olovu i Bakićima  da budu na karti  Bosne i Hercegovine i svijeta, eto vjerujem da je ovaj članak dobar početak.

Moje ime je Đani Behram. Ja sam istraživač drevnih mjesta širom svijeta, pretežno u Bosni i Hercegovini. Ja sam također ambasador Arheološkog Parka Fondacije: Bosanska Piramida Sunca i volontirao sam na bosanskim piramidama u 2012, 2013, 2014, 2015.godini  i dolazim i ove 2016. Imam dobro iskustvo o bosanskim piramidama i arheološkim nalazištima u regiji. Osim toga, kreator sam najveće stranice o bosanskim piramidama, na  kojima se objavljuju vijesti i fotografije gotovo svaki dan. Također sam kreator YouTube stranice, pod nazivom TheBIHLover, na kojoj objavljujem video zapise  gotovo svake srijede. Ako imate bilo kakvih pitanja ili komentara, molim vas pošaljite ga na moj e-mail: djanimikki@gmail.com

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.