Mjesec dana ženskog romskog aktivizma

205

Danas, 8. marta 2021. godine, zvanično je započeta jedanaesta po redu kampanja Mjesec dana ženskog romskog aktivizma koju provodi Ženska romska mreža “Uspjeh”. Kampanja je počela uličnim akcijama u Tuzli, Prnjavoru, Kaknju, Modriči, Visokom i Bijeljini. Kampanjom se želi upozoriti na izuzetno težak status Romkinja koje se nalaze u diskriminirajućem položaju kada je u pitanju zapošljavanje, nedovoljno učestvuju u političkom odlučivanju i upravljanju u institucijama vlasti, a podaci relevantnih institucija pokazuju da je svaka druga žena doživjela neki oblik nasilja i diskriminacije. Ukazuje se da Romkinje nisu ravnopravne, njihove potrebe i položaj nisu vidljivi u javnim politikama, ne osjećaju se sigurno, nisu uključene i žive život koji im ne osigurava dostojanstvo.

MARKETING

Kampanja je nastala s ciljem da se kroz niz aktivnosti koje će se implementirati u ovih mjesec dana ukaže na položaj žena s posebnim akcentom na Romkinje u BiH i važnost njihovog uključenja u javni i politički život naše zemlje te omogućavanje uživanje svih ljudskih prava i dostojanstven život.

Ulična akcija u sklopu kampanje se održala u sklopu regionalnog projekta “Za aktivnu inkluziju i prava Romkinja na zapadnom Balkanu III” koji podržava Austrijska razvojna saradnja kroz CARE Intrenational, Balkans.

RAVNOPRAVNOST je moje pravo, a ne privilegija”
“SIGURNOST je moje pravo, a ne privilegija”
“VIDLJIVOST je moje pravo, a ne privilegija”
“UKLJUČENOST je moje pravo, a ne privilegija”
“DOSTOJANSTVO je moje pravo, a ne privilegija”

 

Visoko.co.ba

Komentari

komentara

Ako želite preuzeti tekst ili dio teksta čiji je autor Visoko.co.ba, dužni ste navesti naš portal kao izvor autorskog teksta! Isto se odnosi i na fotografije i video materijale čiji je autor portal Visoko.co.ba ili materijale koji su dati portalu na korištenje.

Član 14. Kodeksa za štampu i online medije BiH: Značajna upotreba ili reprodukcija materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja prava, osim ako dozvola nije navedena u samom materijalu.