Mjesni odbori rekli svoje: Ganić, Omanović, Zukić, Breščić ili Kadrić na mjestu novog predsjednika OO SDA Visoko

2014

Kako saznaje Visoko.co.ba 01.04.2018.godine u Kulturnom centru Altindag u Visokom 80 delegata OO SDA Visoko izabrat će novog predsjednika ove stranke koja funkcioniše od januara 2016.godine kroz Povjereništvo čiji je povjerenik Mirza Ganić.

MARKETING

Princip izbora novog predsjednika je da 26 Mjesnih odbora predlaže kandidate za predsjednika. Zatim se oni izjasne da li prihvataju kandidature, nakon čega zasjeda Izborna i Kadrovska komisija koje prave zvaničnu listu onih koji su prihvatili kandidature i za koje će delegati glasati.

Kako tvrdi naš izvor blizak aktuelnom Povjereništvu posebno je interesantno da se među predloženim kandidatima nalaze i Halim Zukić bivši predsjednik, te Nermin Kadrić koji nikad zvanično nije napustio OO SDA Visoko. Međutim iluzorno je očekivati da bi neki od njih dvojice mogao i da pobijedi u predstojećim unutarstranačkim izborima premda su 2012.godine zajedno bili glavne poluge izborne pobjede ove stranke na lokalnom nivou.

Ono što je realnost i potpuna izvjesnost u sadašnjosti jeste da novi predsjednik postane aktuelni povjerenik Mirza Ganić pored predloženih Zijada Breščića, Kemala Mušinbegovića, Muniba Alibegovića, Mirze Omanovića….

Nakon Izborne skupštine ništa manje neće biti interesantno i formiranje budućeg sastava Izvršnog odbora stranke. Novi predsjednik ima pravo da kreira pola novog Izvršnog odbora, neki članovi ulaze po automatizmu kao što su predsjednica Asocijacije žena, predsjednik Kluba vijećnika i predsjednik-ica Asocijacije mladih, dok se ostatak bira glasanjem.

Bit će interesantno nakon 01.04.2018.godine na lokalnoj političkoj sceni pratiti u kojem će smjeru krenuti novi sastav OO SDA Visoko sa novim predsjednikom obzirom da je period Povjereništva protekao u nekoj čudnoj fazi političke hibernacije koja je omogućila nesmetan rad aktuelne vlasti koja je djelovala faktički kao u jednopartijskom sistemu gdje opozicije nije ni bilo, a SDA u Visokom je jedina ozbiljna opozicija sa 7 vijećničkih mandata.

 

 

Komentari

komentara