Naslovnica BiH Kultura Mladi iz Jajc...

Mladi iz Jajca snimili film “Ostajmo!”

Viva škola filma u gradu u kojem su se mladi oduprijeli podjelama.

24

Grad Jajce bilo je domaćin dvanaeste radionice Viva škole filma u ovoj sezoni. Od 24. do 26. maja Viva karavan je pod pokroviteljstvom Misije OSCE-a BiH zaustavio svoje točkove u podnožju Medvjed kule. Na radionicu se prijavilo osamnaest članova Centra za obrazovanje i druženje iz Jajca – COD, a za tri dana snimili su autorski film simboličnog naziva “Ostajmo!

Da Jajce nije imuno na odlaske mladih, političke i sve druge podjele prikazali su to svojim filmom, iskreno, bez pardona i jezikom koji je razumljiv svim generacijama. 
U filmu se prožimaju četiri teme: politika, religija, nacija i ljubav osuđena na propast od strane prijatelja, mještana pa i roditelja zbog ljubavi dvije osobe različite vjeroispovijesti. 
Kroz dijaloge glumaca progovara glas razuma i mladosti, nudi svjetlo na kraju tunela, nadu i rješenje. U filmu je korištena i autorska glazba kao i kadrovi iz zraka.

Film ”Ostajmo!” će sa ostalim omladinskim filmovima nastalim u okviru besplatnih trodnevnih radionica takmičit će se za jednu od vrijednih nagrada na Viva film festivalu od 18. do 21. septembra u Sarajevu i još 17 bh.gradova. Nagrade obezbjeđuju partneri i sponzori AvteraBH, BHRT, Porshche BiH, VW, SlovakAid, Canon, Mekline, Podravka i Lipa voda, dji, i drugi.

Trinaesta radionica Viva škole filma održava se u Čitaonici “Gradske knjižnice” u Busovači od 28.05. do 30.05. 2019.

 

Visoko.co.ba/Viva Film Festival

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.