Naslovnica Preporuka Film Mladi Mostarc...

Mladi Mostarci snimili kratki maštoviti film “Čarobni kamen

44

Centar za kulturu Mostar je od 19. do 21. jula bio domaćin 16. po redu Viva filmske radionice u ovoj sezoni.

Pokrovitelj ove radionice je Iranski kulturni centar. Na radionicu se prijavilo 14 mladih koji su kroz tri dana učili o osnovama filma, upoznali se sa profesionalnom opremom i na kraju istom opremom snimili svoj vlastiti film.

Da je ova radionica ponijela epitet “međunarodna” pobrinili su se polaznici od kojih je Sofija režiserka i scenaristkinja in Minesote (USA), Isak iz Firence i Laura iz Austrije koji žive i školuju se u Mostaru. Pored toga, sva tri dana trajanja radionice gost je bio i Seyed Sajad Moosavi, višestruko nagrađivani reditelj iz Irana koji je sa polaznicima podijelio svoja iskustva i pomogao im u stvaranju filma jednom kratkom ulogom.

Film iz Mostara spada pod žanr fantazija. Djevojčica uzima kamen koji je našla u parku iz kojeg se pojavio duh “Kameni spavač” koji ispunjava 10 želja, no djevojčica je tražila samo tri, a to je da grad bude čist, da nema siromašnih i da su ljudi siti šaljući time poruku da niko nikada ne treba biti ni gladan, ni siromašan i dan svima treba čista okolina.

Film “Čarobni kamen” takmičit će se će se za jednu od vrijednih nagrada na 5. Viva film festivalu koje se održava septembru 2019. u Sarajevu.

Pokrovitelj ove 16. radionice je Iranski kulturni centar. Tu su i prijatelji radionica: Avtera BH, Mekline, BHRT, Canon, SlovakAid, VW, Porsche BiH, Podravka i Lipa voda…

Ljeto je većinu odvelo na more, na pješčane i kamene plaže, a Viva karavan u vaš grad.

 

Visoko.co.ba/Viva škola filma

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.