Mladi naraštaji čuvari tradicije BiH

88

Za učenike nekoliko osnovnih i jedne srednje škole iz Tuzle u povodu 1. marta – Dana nezavisnosti BiH upriličen je čas historije van školskih zgrada. U prostorijama Muzeja istočne Bosne u Tuzli, mladi iz ovog grada, ali i njihovi nastavnici i profesori podsjetili su na važnost ovog značajnog datuma, uz pomoć i prezentaciju kustosa Muzeja.

Historija Bosne i Hercegovine se treba i mora čuvati, glavna je poruka koju su uputili tuzlanski osnovci i srednjoškolci. Prigodnim programom su pokazali koliko im znači njihova zemlja, a sve u cilju iskazivanja ljubavi i poštovanja prema jedinoj domovini Bosni i Hercegovini. Njihova želja je da obilježavanje ovog datuma nikada ne izblijedi.

”Došli smo ovdje sa edukativnom skečom o 1. martu – Danu nezavisnosti BiH jer smatram da danas mladi ne znaju kolika je važnost tog datuma i ne znaju zašto obilježavamo taj datum, često brkaju Dan nezavisnosti i Dan državnosti”, rekla je Asja Mujanović, učenica Gimnazije Meša Selimović Tuzla.

”Bosna i Hercegovina prolazi kroz jedan težak period i mi želimo da nastavimo tradiciju obilježavanja ovog datuma i da pokažemo ljudima da nam je ova zemlja u srcu i da nam je bitno da ovaj datum održi svoj značaj”, kaže Tarik Tučić, učenik Gimnazije Meša Selimović Tuzla.

U Muzeju istočne Bosne u Tuzli istakli su zadovoljstvo interesom mladih za ovaj datum, a isto tako naglasili koliki je značaj aktivnosti i radionica koje provodi ova ustanova a koje se tiču tema o historiji naše zemlje.

”Cilj ove radionice je da animiramo našu omladinu da prvo počinju obraćati pažnju na državne praznike, da zajedno sa njima kroz njihove aktivnosti prezentujemo značaj tih datuma, a opet sa druge strane da ih počnemo navikavati da je Muzej centar klulturnih i naučnih zbivanja“, kaže Nermin Ibrić, kustos – historičar u Muzeju istočne Bosne, Tuzla.

Svijest o državnim praznicima i njihovom znaačaju, trebala bi biti nit vodilja svakog čovjeka koji u Bosni i Hercegovini živi, jer upravo su ovi datumi i praznici ispisali historiju naše države, koja je već 28 godina nezavisna, samostalna i suverena.

 

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara