Mladi Visočanin na svjetskoj izviđačkoj konferenciji: Nezaboravno Džaninovo iskustvo u Azerbejdžanu

390

Mladi Džanin Jamaković, član Odreda izviđača “Visoko” iz Visokog, boravio je u Azerbejdžanu, gdje je bio dio tima volontera na Svjetskoj izviđačkoj konferenciji u Bakuu. Interesantno je da je svega 20 volontera od preko 400 prijavljenih iz cijelog svijeta bilo finansirano od strane Svjetske izviđačke organizacije za prisustvo na ovom velikom događaju, a Džaninu je pripala ta čast da radi na uspješnoj realizaciji konferencije. Inače, Svjetska izviđačka konferencija održava se svake tri godine i tamo se donose mnoge važne odluke u svim segmetima rada izviđača na globalnom nivou.

MARKETING

Džanin ne krije svoje impresije sa ovoj učešća, odnosno zadovoljstvo što je imao priliku biti dio jednog ovakavog događaja na svjetskom nivou. Ističe da je ovogodišnja Svjetska izviđačka konferencija bila i najveća do sada i okupila je oko 1800 izviđača iz cijelog svijeta.

“Nezaboravan mjesec u Azerbejdžanu ostavljam sada iza sebe. Jedno neopisivo putovanje puno novih izazova i iskustava. Teško je jedno ovakvo putovanje skockati u nekoliko rečenica, jer ovakva iskustva zaslužuju knjige. Moj prvi izviđački događaj na svjetskom nivou na kojem su bili učesnici iz 156 zemalja širom svijeta će zaista biti upamćen kao vrijeme kada sam pomakao bezbroj ličnih granica i naučio toliko mnogo o različitosti, ali i jedinstvu, brojnim kulturama i običajima koje sam iskusio na jednom mjestu – u Bakuu.  Mjesec dana je i više nego dovoljno da se sa svim tim ljudima toliko zbližite da rastanak bude bolan i pun neobjašnjivih osjećaja koji su se vremenom, eto tako, rodili iz te internacionalne porodične ljubavi. Azerbejdžan će biti itekako zapamćen dugo, dugo u mom sjećanju, a na meni je sada da se nadam da će me moji predstojeći životni putevi odvesti do dragih ljudi, moje izviđačke porodice koji su ovaj događaj učinili posebnim i jedinstvenim, skoro neponovljivim! Ali tako uistinu biva u našem divnom pokretu, naše rijeke uvijek nađu zajedničko ušče. Nije nikada ‘zbogom’, uvijek je ‘vidimo se uskoro’!”, rekao je mladi visočki izviđač.

Neven Krajišnik / Visoko.co.ba

Komentari

komentara