Naslovnica Lokalne Teme Pozitivno Visoko Mladoj umjetn...

Mladoj umjetnici Lamiji Čehajić porijeklom iz Visokog dodijeljena prva nagrada “Vojo Dimitrijević”

478

Svjetski poznati umjetnik Braco Dimitrijević je u Muzeju Prve gimnazije u Sarajevu mladoj umjetnici Lamiji Čehajić uručio nagradu “Vojo Dimitrijević”, prvu umjetničku nagradu koja nosi ime njegovog oca, jednog od najznačajnijih bh. slikara 20. stoljeća.

Dvadesetdvogodišnja umjetnica Lamija Čehajić likovnu umjetnost studira u Pragu, a nagradu “Vojo dimitrijević” dobila je za instalaciju “Čulo svijesti”.

“Ova nagrada je značajna ocjena mog rada i potvrda da on može biti prihvaćen i u mom gradu. Ovo je motivacija da nastavim raditi još više sa senzibilitetom koji je prepoznat”, rekla je Lamija Čehajić ne krijući radost što je dobila nagradu koja je ime dobila po Voji Dimitrijeviću i što joj je nagradu uručio Braco Dimitrijević.

Nagrada je ustanovljena na 80. godišnjicu Collegium Artisticuma čiji je jedan od osnivača Vojo Dimitrijević, a dodjeljivat će se svake godine za dostignuća u domenu likovne umjetnosti, fotografije i filma

“Ideja za ovu nagradu postoji dugo, ali nekako sam čekao najpogodniji trenutak. Ove godine potrefilo se nekoliko sretnih okolnosti – uz 80. godišnjicu od osnivanja Collegium Artisticuma nadovezala se ideja o nagradi i zahvaljujući Sarajevskoj zimi vidio sam ovu izložbu i iste sekunde sam znao da je to rad koji odgovora ideji nagrade”, pojasnio je Braco Dimitrijević.

Istakao je da multimedijalni rad Lamije Čehajić ima mnogo slojevitih poruka i ima sve tendencije da nastavi jedan progresivni trend umjetnosti koji u Sarajevu postoji već osam decenija.

“Ovdje imamo jedan lijep i vrlo artikulisan primjer razmišljanja jedne mlade likovne umjetnice koji publici šalje jedan detalj – metak koji umjesto svog punjenja ima jednu vatu koja je simbol mekoće i ženstvenosti. Nedaleko odavde sinoć je otvorena izložba Mice Todorović koja je bila pionir savremene umjetnosti u BiH i sad se vidi da žene umjetnice ne miruju”, rekao je Dimitrijević.

Odluku da prvu nagradu “Vojo Dimitrijević” dobije Lamija Čehajić donio je žiri u sastavu Braco Dimitrijević, Ademir Kenović i Ibro Spahić.

“Zadovoljstvo mi je i privilegija biti zajedno s Bracom Dimitrijevićem i Ibrom Spahićem u ovom pokušaju da se napravi jedan ozbiljan kontinuitet u radovima konceptualnih umjetnika. Riječ je o jednoj mladoj umjetnici čija je umjetnost u skladu s tendencijama najsavremenijih iskaza u svijetu danas. Posebno mi je drago što se to podudara s izložbom Mice Todorović i naporima da se u Sarajevu izgradi Muzej savremene umjetnosti Ars Aevi”, rekao je Kenović.

Instalacijom “Čulo svijesti” Lamija Čehajić odgovara na kontekst prostora i vremena, spaja krug kućanskog s arhitekturom prosvjetne institucije, tražeći sličnosti u njihovim društvenim strukturama i raspodjeli moći.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.