Naslovnica BiH MMF: Dugovi u...

  MMF: Dugovi u javnim preduzećima u BiH osam milijardi KM

  25

  Izvještaj Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pokazuje da u Bosni i Hercegovini ima oko 500 javnih preduzeća koja zapošljavaju oko 80.000 radnika, te da i pored ogromne imovine sa kojom raspolažu, ne doprinose dovoljno ekonomiji zemlje.

  Stalni predstavnik MMF-a u BiH Francisko Parodi istakao je da finansijsko stanje u tim firmama nije dobro, da su dugovanja u tim javnim preduzećima oko osam milijardi KM te da je potrebno da funkcionišu mnogo bolje.

  “Nemamo profitabilnost javnog sektora, imaju velika zaduženja i mnoga od njih ne uspjevaju da izmire kratkoročne obaveze. Taj sektor bi mogao da funkcioniše mnogo bolje”, rekao je Parodi novinarima u Banjoj Luci, gdje je prezentiran MMF-ov izvještaj o radu u državnim preduzećima – Rezultati i upravnjanje.

  Istakao je i da se vlade ne ponašaju kao dobri vlasnici te da postoji mnogo toga što treba da urade da unaprijede njihov rad.

  “Traži se veći nivo javnosti rada i odgovornosti u javnom sektoru”, kazao je stalni predstavnik MMF-a u BiH, ističući da se tokom istraživanja pokazalo da ni same vlade nisu znale šta je sve u njihovom vlasništvu.

  Iz te finansijske institucije preporučuju da javna preduzeća treba da vode stručnjaci, bez obzira na političku pripadnost.

  Prezentacija izvještaja MMF-a održana je u organizaciji Udruženja “Misli dobro”.

  visoko.co.ba/federalna.ba/Fena

   

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.