Mogherini pozvala SAD i Iran na pregovore

33

Foto: AFP/Daniel Mihailescu/Arhiv
Federica Mogherini, visoka predstavnica za vanjske poslove i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Europske komisije, izjavila je da podržava pregovore kako bi bile otklonjene tenzije između SAD-a i Irana.

“Kao što znate, uvijek smo favorizirali dijalog i diplomatske odnose kada se radi o iranskom pitanju. Drugim riječima, mi smo uvijek na strani pregovora”, rekla je Mogherini novinarima nakon sastanka Vijeća za vanjske poslove EU-a u Briselu.

Istakla je da je američkog državnog sekretara Mikea Pompea pozvala da izbjegava podizanje vojnih tenzija s Iranom, napominjući da bi i iranska vlada trebala ispuniti sve obaveze koje proizlaze iz nuklearnog sporazuma.

U Briselu je danas održan sastanak Vijeća za vanjske poslove Europske unije.

Administracija Donalda Trumpa je 8. maja 2018. saopćila da se povlači iz nuklearnog sporazuma s Iranom.

Nakon toga, SAD je uveo sankcije Teheranu koje su se odnosile na izvoz nafte, a u aprilu je Revolucionarnu gardu Irana proglasio terorističkom organizacijom.

Iranski predsjednik Hasan Rouhani izjavio je prošle sedmice da će, ako interesi Irana u nuklearnom sporazumu ne budu zaštićeni, u roku od 60 dana njegova zemlja povećati nivo obogaćenog urana.

 

Visoko.co.ba/Federalna.ba

Komentari

komentara