Naslovnica Svijet More na obale...

More na obale Filipina izbacilo pakete kokaina

12

Proteklih nekoliko mjeseci more je na istočnu obalu Filipina izbacilo pakete kokaina čija se tržišna vijednost mjeri milionima dolara.
Pretpostavlja se da su paketi kokaina bačeni zbog racije ili da su izgubljeni na putu do Australije.

Posljednji incident dogodio se u nedjelju kada se na jednoj filipinskoj plaži pojavilo sedam paketa kokaina. BBC piše kako je u maju jedan ribar pronašao 39 paketa kokaina čija je ulična vrijednost veća od četiri miliona dolara.

Policija vjeruje da su paketi ispali s brodova koji su krijumčarili kokain u Australiju, državu u kojoj postoji velika potražnja za ovom drogom. Ipak, niko nema konačan odgovor kako su se ovi čvrsto oblijepljeni paketi kokaina pojavili na obali Filipina.

BBC piše da je u nedjelju jedna porodica tokom piknika u općini Mauban u provinciji Quezon uočila sedam paketa koji su plutali u blizini obale. Počeli su ih sakupljati, a kad su shvatili da bi u njima mogla biti droga pozvali su policiju.

Ramil Montilla, pukovnik policije u Quezonu, rekao je da paketi sadrže bijelu supstancu, da su oblijepljeni selotejpom i da je na njima logo energetskog pića. Sadržaj ovih paketa se još uvijek testira, a ukoliko se utvrdi da je riječ o kokainu njegova vrijednost će biti procijenjena na 682.000 dolara.

Ovo je mala količina u poređenju s količinama koje su pronađene u februaru kada je za sedam dana u četiri provincije pronađen kokain čija je vrijednost procijenjena na nekoliko miliona dolara. Lokalna policija u regionu Caraga stanovnicima je ponudila vreću riže u zamjenu za svako predato pakovanje kokaina. Prema podacima filipinskog zavoda za statistiku, jedan kilogram riže košta oko 0,68 dolara.

Visoko.co.ba / Vijesti.ba

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.