Naslovnica Lokalne Teme Pozitivno Visoko Mostar/ Codin...

Mostar/ Coding Challenge: Prvo mjesto za Visočane Armina i Emina Šaraka u kategoriji programiranja, a drugo mjesto za visočki tim VisloT za inovaciju

601
Na FIT-ovom Coding Challengu održanom 7. i 8. juna u Mostaru, u kategoriji programerskog izazova Visočani Armin i Emin Šarak osvojili su prvo mjesto u konkurenciji od 29 timova, odnosno 58 takmičara.
Da Visoko treba biti ponosno na mlade IT-ovce pokazatelj su i Ahmed Suljić, Kenan Alijagić, Haris Handžić i Ammar Šabanović, članovi tima VisloT, također Visočani koji su se takmičili u kategoriji inovacijskog izazova i osvojili su drugo mjesto u konkurenciji od pet timova. Visočki tim je radio na projektu pametnih naočala za slijepe i slabovidne osobe.
FIT Coding Challenge danas je jedan od najistaknutijih takmičenja iz oblasti programiranja na području Bosne i Hercegovine, pa i šire. Ovogodišnje takmičenje je privuklo učesnike iz drugih bosanskohercegovačkih gradova, a omogućeno je i učešće zainteresovanim kandidatima iz regije.

Armin Šarak, kao učesnik ovog takmičenja ističe da mu je čast što je imao priliku učestvovati, ali i pokazati svoje znanje time rame uz rame sa mlađim bratom i osvojiti prvo mjesto, na šta je posebno ponosan.

MARKETING

Naime, Coding Challenge (CC) je projekat koji ima takmičarski karakter, a pokrenut je 2008. godine sa osnovim ciljem da studente podstakne na praktičnu primjenu znanja iz područja programiranja. Na samom početku, pravo učešća na takmičenju su imali samo studenti prve godine Fakulteta informacijskih tehnologija koji su projekat mogli prijaviti samostalno ili u timu od dva člana. Prijava projekta je podrazumijevala definisanje naziva projekta, članova tima, osnovne ideje i planiranih funkcionalnosti. Tokom izrade projekata studenti su razvijali funkcionalan C++ program koji bi se na kraju školske godine javno prezentovali, a članovi najboljih timova primaju skromne nagrade.

Zbog velikog interesovanja za FITCC, od 2012. godine je odlučeno je da se svim srednjoškolcima i studentima (pojedincima i timovima), koji žele iskazati svoju inovaciju i sposobnost, omogući da budu dio FITCC-a. Kako bi se svim učesnicima osigurao širok spektar mogućnosti za iskazivanje i implementaciju svojih ideja FITCC ove godine omogućava učešće u jednoj od sljedećih kategorija:

1. Programerski izazov (rješavanje manjih problema u programskom jeziku C++)
2. Programiranje igara
3. Inovacijski izazov
4. Cyber Olympics

Ovim takmičenjem mladi imaju priliku upoznati vodeće poslodavce iz oblasti informacijskih tehnologija. U konačnici Fakultet informacijskih tehnologija kroz ovaj projekat nastoji da skrene pažnju na samostalnost studenata i učenika u akademskoj zajednici.

Komentari

komentara

Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.