Mostar prazan i bez turista

85

Globalna turistička industrija izgubila je oko 320 milijardi dolara prihoda u proteklih 6 mjeseci zbog pandemije korona virusa. To su podaci Svjetske turističke organizacije, koja djeluje u sklopu Ujedinjenih nacija.U izvještaju je organizacija navela da je taj gubitak tri puta veći od gubitka iz vremena globalne finansijske krize 2009. godine. I u Bosni i Hercegovini, najveće štete trpe turistički centri.

MARKETING

Mostar je prošle godine u ovo vrijeme bio pun turista. Svi smještajni kapaciteti popunjeni. Puni ugostiteljski objekti. Ove godine sasvim druga slika.

U kafićima i restoranima samo domaći gosti, i to rijetki. Iako je BiH otvorila granice za strane državljane, njih i dalje nema.

Najveći problem je neizvjesnost i nesigurnost u već rezervisane turističke aranžmane, kažu turistički radnici.

Prema podacima Porezne uprave FBiH, u Hercegovačko-neretvanskom kantonu promet prema fiskalnim blagajnama u posljednja tri mjeseca pao je za gotovo 40 posto.

Prema najnovijih pokazateljima Službi za zapošljavanje, u Mostaru je gotovo 5000 ljudi ostalo bez posla. Zbog teške situacije turistički radnici i ugostitelji protestom na Starom mostu, a nakon toga i sa nekoliko sastanaka, poslali su poruku svim nivoima vlasti da je turizam na koljenima. Zatražili su hitnu pomoć navodeći kako će biti prisiljeni zatvarati svoje firme i odjaviti radnike, te izaći na ulice.

Visoko.co.ba/federalna.ba

Komentari

komentara