Muhić: Softić je od početka sve znao, degradirao BiH i ponizio narod

Nevjerovatno je da je Softić onako objasnio stav registrara. Na osnovu toga su odbili cijeli zahtjev za reviziju. Upravo zbog te neozbiljnosti. To je totalno besmisleno i bez ikakvih argumenata degradirali su BiH i napravili joj ogromnu štetu, Bošnjacima kao narodu, žrtvama genocida. Doveli su se u situaciju da se najgore sumnje direktno mogu veoma argumentovano uputiti na njihovu adresu. To me nažalost priklanja više onome da su oni u neku ruku mirne savjesti odradili nešto što su s nekim drugim dogovorili jer ako je bio propust čovjek se zbog njega pokaje, kazao je za Vijesti.ba akademik Ferid Muhić.

185

“Ako je istina, a očigledno je da je istina to da je Softić 25.maja 2016.godine poslao pitanje do sudskog registrara – da li je on legitiman agent odnosno predstavnik BiH i da je već 26.maja, dakle naredni dan, dobio jasan odgovor da nije i da bi morao obnoviti taj cijeli postupak i da pri tome nije donio nikakve dokumente koji bi dokazivali njegovo imenovanje, da ono vrijedi i da je on pravi čovjek za reviziju ili legitiman pred zakonom. Ako je to istina, amplituda mogućnosti je velika ali samo na onoj negativnoj strani”, kazao je Muhić za Vijesti.ba.

MARKETING

On je naveo da čak nije isključeno to da se radilo sabotiranju procesa.

“Od jedne potpune nepromišljenosti i potpune neodgovornosti u najboljem slučaju, nepoznavanja principa djelovanja sudstva što je neshvatljivo s obzirom na funkciju dolazimo do sasvim realnih mogućnosti da oni koji su protiv njih na ovome izgrade tezu o tome da su oni sabotirali cijeli proces i da su čak fingirali ovo sa Ivanićem i da su svu tu stvar napravili u dogovoru sa srpskom stranom, što bi bilo bi bilo strašno. Međutim te mogućnosti ostaju u sferi teorije potpuno otvorene, tako da sam ja zatečen u najgorem kontekstu”, kazao je Muhić.

Muhić naglašava da je indikativno to što od strane odgovornih ne postoji pokajanje.

“To me nažalost priklanja više onome da su oni u neku ruku mirne savjesti odradili nešto što su s nekim drugim dogovorili jer ako je bio propust čovjek se zbog njega pokaje. Pa i to bi bilo malo za ljude koji su napravili ovakvu grešku ako su je nehotično uradili. Nisam do ovog trenutka pročitao saopćenje sa kojim se Sotić oglasio. Ali oglašavati se poslije svega u smislu odbrane to pokazuje vrlo negativnu varijatnu, da ljudi ustvari  znaju šta su uradili a ne da ne znaju”, mišljenja je Muhić.

On smatra da se Softić morao drugačije postaviti prema informaciji koju je dobio od registrara.

“To je nevjerovatno. Na osnovu toga su odbili cijeli zahtjev za reviziju. Upravo zbog te neozbiljnosti. To je totalno besmisleno i bez ikakvih argumenata degradirali su BiH i napravili joj ogromnu štetu, Bošnjacima kao narodu, žrtvama genocida. Doveli su se i situaciju da se najgore sumnje direktno mogu veoma argumentovano uputiti na njihovu adresu. Ta Sotićeva reakcija koju ste mi sada rekli za mene je apsolutno otežavajuća a ne olakšavajuća okolnost i više me navodi na to da je on od samog početka znao kako će to na kraju izaći”, kazao je Muhić.

vijesti.ba/visoko.co.ba

Komentari

komentara