Naslovnica BiH MUP USK-a pre...

  MUP USK-a pretresao Centar ‘Multilingua’ u Sanskom Mostu

  80

  U USK-u postoje 33 ustanove koje se bave obrazovanjem odraslih, 16 ih je privatnih, četiri realizuju i programe za stjecanje kvalifikacija. Ali, novinarsko istraživanje Žurnala otkrilo je da se u Centru za obrazovanje odraslih “Multilingua” Sanski Most diploma medicinskog tehničara može dobiti za 17 dana i 2.500 hiljade maraka. Snimljena primopredaja diplome zainteresovala je policijske i tužilačke vlasti u Unsko-sanskom kantonu.

  Pripadnici MUP-a Unsko-sanskog kantona, pod nadzorom Tužilaštva u Bihaću, u utorak su pretresli sanski Centar za obrazovanje “Multilingua”. Oduzeli su i određenu dokumentaciju.

  – Postoji osnov sumnje da su lica koja se dovode u vezu s izdavanjem ovih diploma, odnosno, odgovorne osobe iz ove obrazovne institucije kao i lice P. S. počinili krivično djelo krivotvorenje isprave i krivotvorenje službene isprave – navodi portparolka MUP-a USK-a Snežana Galić.

  Saznaje da je Šemsudin Habibović, potpisnik diplome stečene za sedamnaest dana, jedan od onih koji se sumnjiči za “krivotvorenje službene isprave”.

  Koliko je spornih srednjoškolskih diploma izdato u Centru za obrazovanje odraslih u Sanskom Mostu u školi “Multilingua”, pokušali smo doznati i u njihovim prostorijama, međutim, vrata su zaključana.

  Maida Cepić-Habibović, supruga Šemsudina Habibovića, osnivačica je Centra. Pokušali su je kontaktirati, ali bezuspješno. Cepić-Habibović je i direktorica Javne ustanove “Mješovita škola Sanski Most”. S njom nisu uspjeli kontaktirati ni iz resornog ministarstva.

  – Formirao sam samo komisiju koja ima zadatak da uradi svoj nadzor. Lično nisam razgovarao s tom osobom – kaže ministar obrazovanja USK-a Damir Omerdić.

  “Ministartvo je pokrenulo aktivnosti kod Kantonalne uprave za inspekcijske poslove za nadzor nad ustanovama, koje nemaju odobrenje za izvođenje programa obrazovanja.”

  Ovaj dopis poslan je još u ljeto 2017. Kantonalnoj vladi. Odgovora nema – pa je stoga upitno, ko kontroliše rad privatnih obrazovnih ustanova. I zašto se ostavlja prostor manipulacijama diplomama i nezakonitom bogaćenju, ali i dodatnom srozavanju obrazovnog sistema.

   

   

  Visoko.co.ba/Federalna.ba

   

   

   

  Komentari

  komentara

  Visoko.co.ba pratite na ANDROID i IOS aplikacijama, kao i na društvenim mrežama FACEBOOK i TWITTER.