Mustafa Polutak: Kako su Bećirović i Džaferović branili Bosnu i Hercegovinu u Beogradu?

585

Dva najozbiljnija kandidata za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda, prof. dr. Denis Bećirović, kandidat sedam političkih stranaka (SDP BiH, ASDA, LDS, TA, BDP, BP, BHSD), i Šefik Džaferović kandidat jednog dijela vladajuće SDA, dugogodišnji su državni poslanici. To je, izgleda, jedina sličnost jer su različiti po svemu drugome.

MARKETING

Prvi je u najboljoj životnoj dobi, uspješan univerzitetski profesor, autor više naučnih knjiga, najaktivniji državni poslanik prema zvaničnim ocjenama Centra civilnih inicijativa i čovjek koji je u fokus svog djelovanja stavio zaštitu države Bosne i Hercegovine. Drugi je političar koji nije do sada prezentirao konkretne rezultate svoga rada, uglavnom  je branio stavove šefa svoje stranke, te tako opstajao u vrhu SDA, čovjek u već poznijim godinama i bez političke energije i prepoznatljivog političkog identiteta.

Sticajem okolnosti, prof. dr. Denis Bećirović je bio predsjedavajući/dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u prethodnom sazivu (2010-2014), dok je Džaferović tu dužnost obavljao u aktuelnom mandatu Parlamentarne skupštine BiH (2014-2018). Razlike među ovom dvojicom kandidata mogu se najbolje vidjeti kroz primjer kako su branili interese Bosne i Hercegovine na „vrućem terenu“ u Beogradu.

Prof. dr. Denis Bećirović je u augustu 2012. uputio poznato pismo predsjedniku Narodne skupštine Republike Srbije Nebojši Stefanoviću, upozorivši ga da pročita Dejtonski ustav i da shvati da postoji samo jedna država, država Bosna i Hercegovina, reagujući na Stefanovićevu izjavu u kojoj je bh. entitetu RS dodijelio atribut „država“. U pismu je Bećirović pozvao Stefanovića da pročita Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH i da shvati da “Republika Srpska nikada nije bila, nije sada, niti će ikada biti država”. Tokom zvanične posjete Denisa Bećirovića Republici Srbiji u novembru 2013., u službenim razgovorima sa najvišim zvaničnicima Srbije, kao i na na vrlo posjećenoj press konferenciji u Skupštini Srbije, Bećirović je naglasio da paralelne veze Srbije i bh. entiteta RS moraju biti isključivo u skladu sa suverenitetom i teritorijalnim integritetom države Bosne i Hercegovine, te jasno i hrabro ponovio da „bh. entitet RS nije nikada bio, nije sada, niti će ikada biti država, jer je međunarodno priznata bila i ostala samo država Bosna i Hercegovina“. Tom prilikom Bećirović je javno demonstrirao državničku sposobnost, hrabrost i veliko političko umijeće.

S druge strane, boraveći u Beogradu u maju 2018. godine, Šefik Džaferović je s dužnom pažnjom slušao političko predavanje Maje Gojković o antifašizmu u Srbiji, o vrijednostima antifašizma u zemlji koja je rehabitovala četnički pokret i zločinca Dražu Mihajlovića. Dan kasnije ista slika poniznosti i slušanja populiste Aleksandra Vučića o dobrosusjedskim odnosima i ekonomskom prosperitetu. Nažalost, Džaferović nije progovorio niti jednu riječ o negiranju genocida nad Bošnjacima, o rehabilitaciji četnika, o 9. januaru, o zloupotrebi paralelnih veza Srbije i RS, o negiranju kontinuiteta i državnog suvereniteta Bosne i Hercegovine. Za razliku od Bećirovića Džaferović nije pokazao ni hrabrost, niti političko umijeće da se suprotstavi agresivnim srbijanskim političarima.

Ne zaboravimo, kada je pokrenuta medijska i politička kampanja protiv Denisa Bećirovića od strane Kluba Srpske demokratske stranke (SDS-a) u državnom parlamentu Šefik Džaferović je glasao za smjenu Denisa Bećirovića. Džaferović nije iskoristio priliku da napusti salu ili propusti glasanje, nije bio čak ni suzdržan. Ne, Šefik Džaferović glasao je za smjenu Denisa Bećirovića. Stao je na stranu SDS-a. Ipak, ova parlamentarna ujdurma nije pokolebala Bećirovića da u svakom kontaktu sa zvaničnim Beogradom nastavlja potcrtavati državnost Bosne i Hercegovine.

Kada je u ovom aktuelnom mandatu SNSD Milorada Dodika pokretao smjenu Šefika Džaferovića Denis Bećirović se nije ponašao kao njegov kolega Džaferović. Naprotiv, u zaštitu kolege Džaferovića od frontalnih napada SNSD-a najodlučnije je stao Denis Bećirović. Uz državnički, pokazao je i politički pa i ljudski karakter. Tokom višemjesečnih napada i zahtjeva za smjenu Džaferovića sa mjesta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH zbog njegove ratne prošlosti, jedan od onih koji su ga najžešće branili bio je upravo njegov kolega Denis Bećirović. Nikada nije izbjegao da glasa niti je bio suzdržan. Uvijek je glasao protiv Džaferovićeve smjene.

Očigledno riječ je o dva različita profila ljudi. Mi ne smijemo zaboraviti ove činjenice. Imamo puno razloga i argumenata da jasno kažemo: Denis Bećirović je konkretnim potezima i djelima zaslužio naše povjerenje.

Komentari

komentara